Kodėl USA kareiviai užmušinėja vienas kitą ?

Autorius: Mindė Šaltinis: https://aurora.network/article... 2020-08-09 22:34:00, skaitė 1245, komentavo 1

Kodėl USA kareiviai užmušinėja vienas kitą ?

 

Amerikietiškoje Fort Hudo bazėje buvo rastas supjaustytas į gabalus prieš kelis mėnesius dingusios moters kareivioKodėl -eilinės kūnas. Žiaurios žmogžudystės, seksualiniai priekabiavimai, masiniai sušaudymai - tas yra nutikę čia ir anksčiau.
Apie drausmės problemas JAV armijoje - toliau.

 

Priekabiavimai ir žmogžudystė


Eilinė 20-metė Vanessa Gilen dingo iš Fort Hud karinės bazės Teksase balandžio mėnesį. Kelis mėnesius jos ieškojo šimtai karių ir vietinių gyventojų: šukavo gretimą teritoriją, kareivines, tarnybines patalpas. Birželio pabaigoje žmogaus palaikai buvo rasti penkiasdešimt kilometrų nuo bazės. Ekspertizė nustatė, kad kūno dalys ir drabužiai priklausė Vanesai.
Iš karto po jos dingimo tarp įtariamųjų ratą pateko eilinis Aaronas Robinsonas tarnavęs kartu. Būtent jis paskutinį kartą bendravo su dingusia mergina, o liudininkai teigė, kad dingimo dieną Gilen ir įtariamasis buvo kartu toje pačioje tarnybinėje patalpoje. Be to, tyrėjai  rado Vanesos mobiliajame telefone susirašynėjimą tarp jų. Tačiau Aaronas tvirtino, kad vakare Gillen, kaip įprasta, atsisveikino ir išvažiavo iš bazės namo.
Vėliau policiją tyrimas nuvedė iki Robinsono merginos, kuri prisipažino tuo, kad padėjusi jam atsikratyti kūno. Dėl kažkokių priežasčių Aaronas kelis kartus smogė kolegei į galvą plaktuku, nuo kurių ji mirė. Žudikas kūną įdėjo į didelę metalinę dėžę ir išvežė iš karinės bazės. Dykynėje jis kartu su sugyventinę supjaustė lavoną dalimis, pabandė sudeginti ir užkasė tai kas, kas nesudegė. 

Policijai nepavyko areštuoti Robinsono - sulaikymo metu jis nusišovė. Tačiau jie sulaikė jo bendrininkę, kuriai gresia kalėjimas iki 20 metų.
Ši istorija USA sukėlė didelį rezonansą visuomenėje - masinės akcijos vyko dideliuose Teksaso miestuose. Nužudytosios šeima pareiškė, kad bazės vadovybė vilkino tyrimą ir neteikė reikiamo dėmesio dingusiosios paieškai. Be to, Vanesos mama pranešė, kad dukra pasakojo jai apie seksualinį kolegų priekabiavimą - ji oficialių skundų prieš kolegas nepateikė, nes bijojo keršto. Tyrimas neatmeta versijos, kad Robinsonas nužudė merginą, nes ji ketino kreiptis į vadovybę.

 

Dindę "dezertyrai"

Tai nėra pirmas toks įvykis „Fort Hud“. Taigi, 2019 m. rugpjūčio mėn. dingo 23 metų kareivis Gregoris Moralesas. Neseniai jo kūnas buvo aptiktas keli kilometrai nuo bazės. 

Moralesą nužudė šūviu į galvą. Kas - iki šiol nenustatyta. Pasak dingusių karių šeimų narių, bazės vadovybei yra paprasčiau paskelbti dingusius kareivius dezertyrais, nei terliotis su žmogžudysčių tyrimais. Praėjus mėnesiui po žmogus dingimo jis yra tiesiog išbraukiamas iš tarnaujančių sąrašų ir byla perduodama vietos policijai. Galima suprasti Moraleso artimųjų pasipiktinimą - iki kontrakto pabaigos jam buvo likusios tik kelios dienos, ir pabėgimo versija atrodė visiškai idiotiškai.
Karinės mokslų akademijos nario-korespondento Sergejaus Sudakovo teigimu, šie ir daugelis kitų incidentų yra susiję su katastrofišku drausmės ir mokymo lygio USA ginkluotosiose pajėgose kritimu.
„Amerikiečiai visada siekė profesionalios armijos ir ji buvo valstybės saugumo pagrindas“, - aiškina Sudakovas. - Bet tam tikru momentu rekrutai pradėjo dirbti pagal principą «catch all» - tai yra griebk visus, ką tik galima. Ir štai, į armiją ėmė šaukti žmonės su teistumu ir priklausomus nuo narkotikų. Nesvarbu, kas tu toks, svarbiausia - pasirašyk kontraktą. Rezultate ko daugelis armijos padalinių virto į pritonus su buvusiais nusikaltėliais“.

 

Prakeikta vieta

„Fort Hud“ - viena iš didžiausių karinių bazių USA. Čia tarnauja daugiau nei penkiasdešimt tūkstančių žmonių. Tuo pačiu metu yra tyliai pripažinta, kad tai skandalingiausia bazė - Fort Hude keistomis aplinkybėmis vyksta ne tik pavienės žmogžudystės, bet ir masiniai sušaudymai. Pavyzdžiui, 2009 netais karinis psichiatras majoras Malikas Hasanas nušovė trylika ir sužeidė trisdešimt tarnybos "draugų". Jis pradėjo šaudyti medicinos centre, kur prieš išsiunčiant į Iraką ir Afganistaną kareiviams buvo atliekama medicininė apžiūra. Paaiškėjo, kad Hasanas yra palestinietiškos kilmės amerikietis - išpažino islamą ir aštriai kritikavo USA karines operacijas už šalies ribų. Jis karą laikė „neteisėtu reikalu“, nenorėjo kovoti prieš savo tikėjimo brolius ir labai bijojo, kad vieną dieną jis bus išsiųstas komandiruotėn į vieną iš karštų taškų.
Majoras tikėjosi, kad prezidentas Barakas Obama išves kariuomenę iš Irako ir Afganistano. O kada viltys nepasiteisino, jis ėmėsi ginklo. Jį neutralizavo policija - jis gavo keletą šautinių žaizdų ir buvo paralyžiuotas. Nusikaltėliui buvo paskirta mirties bausmė - dabar Hasanas laukia mirties bausmės kalėjime.
„Anksčiau karinė tarnyba buvo prestižinė USA - jie ten ėjo iš visų visuomenės sluoksnių“, - pažymi Sudakovas. - Tačiau per pastaruosius dvidešimt metų į armiją patraukė daugiausia vargšai, kurie neturėjo kitokių pajamų. Degradacija akivaizdi. Dešimtajame dešimtmetyje, 1990-aisiais, amerikiečiai juokėsi iš rusiško termino „dedovščina“. O dabar, atvirkščiai, tai tampa norma ir kasdienybe jų ginkluotosiose pajėgose “.

 


2014 metų balandžio mėn. 34 metų „Fort Hud“ kareivis ir sunkvežimio vairuotojas Aivenas Lopezas iš pistoleto pradėjo šaudyti į kartu tarnavusius savo kolegas. Jam pavyko iššauti apie dvidešimt šūvių. Trys nušauti, šešiolika sužeista. Ir viskas dėl smulkmeniškų rietenų.
Pažymėtina, kad prieš tai Lopezas kelis mėnesius tarnavo Irake, bet nedalyvavo karo veiksmuose. Nepaisant to, vadovybė susiejo išpuolį su taip vadinamuoju potrauminiu sindromu, kurį Lopezas tariamai įgijo karštame taške.