Tikroji Haičio istorija ir masinės baltųjų žmogžudystės valdant juodųjų valdžiai

Autorius: Šturmuotojas Šaltinis: https://nationalvanguard.org/2... 2020-07-22 16:44:00, skaitė 1511, komentavo 7

Tikroji Haičio istorija ir masinės baltųjų žmogžudystės valdant juodųjų valdžiai

HAITIS - KARIBŲ JŪROS VALSTYBĖ yra ryškus priminimas apie tai, kokia mirtina gali būti vergija. Iki 1804 m. Bendras trylikos metų sukilimų, žmogžudysčių ir terorizmo poveikis sunaikino baltuosius Haičio gyventojus kartu su visa žemės ūkio produkcija ir ekonomika toje, kas anksčiau buvo klestinčiausia Vakarų pusrutulio kolonija.

Sala, iš pradžių vadinta San Domingo, konkistadoriaus Hernando Corteso laikais tapo Ispanijos veiklos centru. Ispanai išlaikė nedidelį buvimą rytinėje salos dalyje, kuri šiandien žinoma kaip Dominikos Respublika, pusėje. Vakarinę salos dalį prancūzų prekeiviai apgyvendino 1697 m. Ir pervadino į Saint-Domingue. Būtent čia vyko nuožmus lenktynių karas.

Vietiniai amerikiečiai, kuriuos ispanai vadino „Canibales“ dėl jų kanibalistinių įpročių, buvo sumažinti iki nereikšmingumo derinant Ispanijos ginklų jėgą, vergiją ir Europos ligas, nuo kurių jie neturėjo imuniteto. Dėl to prancūzai pradėjo importuoti Afrikos vergus, kad galėtų dirbti kolonijoje.

„Brangakmenis  Prancūzijos karūnoje“ - aprūpino pusę Europos cukraus poreikių

Iki 1789 m. San Domingue buvo brangakmenis Prancūzijos kolonijinėje karūnoje. Idealus klimatas ir natūraliai turtingas dirvožemis gamino daugiau cukraus, kavos ir medvilnės nei visos tuometinės Šiaurės Amerikos kolonijos. San Domingue pagamintas cukrus patenkino ne tik visus Prancūzijos reikalavimus, bet ir pusę Europos žemyno poreikių.

San Domingue turtas buvo legendinis, o iki Prancūzijos revoliucijos kolonijoje buvo apsigyvenę apie 40 000 baltųjų. Tačiau iki šio etapo buvo bent 450 000 juodų vergų, dirbančių laukuose, kad išlaikytų nepaprastą salos žemės ūkio produkciją, be to, buvo maždaug 27 000 mulatų. Ši didžiulė ne baltaodžių populiacija, dažniausiai laikoma vergijos sąlygomis, pateikė demografinę laiko bombą, kuri visiškai sunaikino Baltųjų koloniją.

Prancūzijos revoliucija - ir negrų bei mulatų judėjimas

1789 m. Prancūzijos revoliucija tarnavo kaip kibirkštis, uždeganti nebaltųjų ilgai dominantį rasinį spaudimą San Domingue. 1791 m. Gegužės 15 d. Prancūzijos nacionalinės asamblėjos nutarimu baltųjų ir mišrių rasių saloje gyventojams buvo suteikta teisė balsuoti.

Baltieji naujakuriai saloje iškart protestavo. Salos generalgubernatorius Blanchelande'as Paryžiui išsiuntė pranešimą, kuriame perspėjo, kad įgyvendinus tokią vyriausybės formą bus „baisus pilietinis karas“ ir prarasta kolonija Prancūzijai.

Tuomet Prancūzijos nacionalinė asamblėja panaikino ankstesnį dekretą ir išleido naują, sakydama, kad kolonistai patys gali nuspręsti, kokia valdymo forma yra tinkamiausia jų pačių aplinkybėms. Kai ši žinia buvo paskelbta San Domingue, ji padidino įtampą. Visų pirma mišrių rasių gyventojai supyko po to, kai buvo informuoti, kad turi balsą, ir tik po kelių mėnesių iš jų atėmė.

„Amis des Noirs“ - Prancūzijos revoliucionieriai

Prancūzijoje išplėtotas stiprus kovos su vergove lobis „Amis des Noirs“ („juodaodžių draugai“), kuris per revoliuciją įgavo vis daugiau galios. Ši panaikinimo grupuotė nuolatos agitavo už mulatų ir juodaodžių emancipaciją ir visas politines teises San Domingue mieste ir su pasipiktinimu reagavo į antrąjį dekretą, kuris atėmė teisę balsuoti iš mišrių rasių elementų.

Dėl „Amis des Noir“ pastangų Prancūzijos nacionalinė asamblėja išleido trečiąjį dekretą, kuriame balsavimo teisės buvo grąžintos mulatams ir „laisviesiems juodaodžiams“, tai yra, tiems juodaodžiams, kuriems netaikoma jokia priverstinio darbo forma.

Kai ši žinia buvo gauta San Domingue mieste, dabar ginkluoti juodaodžių gyventojai pradėjo smurtinį maištą. Baltieji buvo užpulti atsitiktinai, želdiniai sudegė, o sala paniro į chaosą. Mišrios rasės gyventojai iš pradžių palaikė ryšį su baltaisiais, bet tada ištikimybę perleido juodaodžiams.

Juodieji naikina visus baltuosius žmones Haityje

Iki sukilimo Haityje pabaigos buvo nužudyti visi baltaodžiai vyrai, moterys ir vaikai. Išnaikinę baltuosius, juodaodžiai gyventojai mišrių rasių gyventojus sunaikino taip pat.

Chaosas karaliauja dešimt metų

Chaosas tęsėsi iki 1802 m., Kai Napoleonas Bonapartas išsiuntė dvidešimt tūkstančių Prancūzijos kariuomenės kareivių, kad būtų atkurta tvarka saloje. Prancūzijos pajėgos, pavaldžios Napoleono broliui broliui generolui Leclercui,numalšino sukilimą. Sukilėliai buvo negailestingai sumedžioti ir pagrindiniai sukilėlių vadai buvo priversti prisiekti ištikimybės naujajai Prancūzijos vyriausybei.

Kai tik padėtis stabilizavosi, įvyko du pražūtingi įvykiai. Pirmoji buvo žinia, kad Napoleono vyriausybė davė leidimą atnaujinti vergiją, o antroji - geltonojo maro protrūkis San Domingue mieste. Galimybė, kad vergovė galėtų sugrįžti, sukėlė juodųjų neramumus saloje. Tuo tarpu jau plonai ištemptas Prancūzijos pajėgas naikino liga, per diena žudavo net 160 kareivių. Iki 1802 m. Rugpjūčio mėn. Keturi penktadaliai anksčiau šiais metais atvykusios Prancūzijos kariuomenės kareivių buvo mirę.

Napoleonas pasiuntė dešimt tūkstančių šviežių karių, kad palaikytų apleistą prancūzų garnizoną. Naująją kariuomenę taip pat nuniokojo geltonoji karštinė, o maištaujantys juodaodžiai, apsaugoti nuo ligos, sustiprino išpuolius. Saugumo situacija saloje dar kartą pablogėjo.

Tuomet konfliktas įgavo dar baisesnį posūkį. Prancūzijos valdžia nusprendė, kad vienintelis būdas nutraukti dvylikos metų senumo rasės karą buvo nužudyti visus vyresnius nei dvylikos metų juodaodžių gyventojus. To priežastis buvo ta, kad bet kuris suaugęs juodaodis, kuris bent jau praėjusį dešimtmetį vykdė rasinį karą prieš baltuosius, niekada savo noru negrįš dirbti į laukus. Tas pats pasakytina apie juodaodžių moteris, prancūzai nusprendė, tos rasės moterys įrodė, kad yra dar piktesnės ir žiauresnės nei jų vyrai. Turėdami negailestingą energiją, išlikę prancūzų būriai vykdė savo naujus įsakymus, ir daugybė juodaodžių buvo nužudyti tokiu savavališku būdu. Abi pusės buvo pasinėrusios į kovą, kuri buvo labai žiauri ir žiaurumai, atrodo, neturėjo pabaigos.

Prancūzijos atsitraukimas ir juodosios taisyklės

Į įvykį saloje įsivėlė Napoleono karai. Prancūzija įsivėlė į karą su Britanija jūroje, ir Prancūzijos kolonijos valdomas San Domingue pateko į puolimą. Britų karinis jūrų laivynas blokavo salą, nutraukė atsargas Prancūzijos garnizonui ir aprūpino juodus sukilėlius ginklais bei amunicija.

Žinomiausias iš juodųjų sukilėlių lyderių „Dessalines“ surengė atakų prieš vis labiau izoliuotus prancūzų garnizonus pakrančių miesteliuose. Dessalines užėmė miestą po susilpnėjusių prancūzų pajėgų ir sistemingai naikino visus baltus kalinius. Iki 1803 m. Lapkričio 10 d. Prancūzai nebegalėjo išsilaikyti ir pasidavė britų laivynui prie kranto. Iš penkiasdešimt tūkstančių prancūzų karių, išsiųstų į salą, tik keli tūkstančiai kada nors grįžo į Prancūziją.

Paskutiniųjų baltųjų žudynės

Išžudęs prancūzus, juodaodžių lyderis Dessalinesas turėjo laisvas rankas inicijuodamas savo teroro valdymą prieš visus baltus, kuriems vis dar nebuvo palikę salos . 1803 m. Gruodžio mėn. San Domingue buvo pervadintas Haiti ir paskelbtas nepriklausomu.

Šalis tapo antrąja nepriklausoma tauta Vakarų pusrutulyje (po Jungtinių Amerikos Valstijų) ir pirmąja nepriklausoma juodaodžių valdoma tauta Karibų jūroje.

Atsisakę baltųjų, juodaodžiai ir mišrių rasių gyventojai pasuko vienas į kitą dar viename rasių kare. Tai baigėsi beveik visišku mulatto gyventojų sunaikinimu, o 1804 m. Spalio mėn. Dessalines paskelbė savo žmones nugalėtojais. Norėdamas paminėti šią progą, jis pasiskelbė Haičio „imperatoriumi visam gyvenimui“.

Tais pačiais metais „Dessalines“ paprašė pabėgusių baltųjų sugrįžti ir padėti atkurti ekonomiką. Jo pasiūlymu pasinaudojo stebėtinai daug kolonistų, tačiau netrukus jie suprato padarę klaidą.

1805 m. Pradžioje juodaodžių gyventojai vėl sukilo prieš sugrįžusius baltuosius naujakurius. Nepaisant baltųjų kolonistų malonių ir nuolaidų, Desalinas buvo bejėgis valdyti minias. Europiečiai buvo sumedžioti ir 1805 m. Kovo 18 d. Haityje buvo nužudytas paskutinis baltasis žmogus.

San Domingue, kuris, valdant Prancūzijai, kadaise buvo turtingiausia žemė visoje Karibų jūroje, šiandien yra Trečiojo pasaulio skurdo, anarchijos ir chaoso šalis. Tokia padėtis yra dar prasmingesnė, kai manoma, kad nepriklausoma Haičio valstybė yra tik trisdešimt penkeriais metais jaunesnė už Jungtines Amerikos Valstijas.

Tai yra griaunamas kontrargumentas „aplinkos“ vystymosi teorijai - nes jei laikas ir aplinka buvo vieninteliai civilizaciją veikiantys veiksniai, Haitis teoriškai turėtų būti toks pat pažengęs kaip Amerika.