Įdomūs faktai apie Tarybų Sąjungą

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt... 2020-07-15 15:17:00, skaitė 1289, komentavo 18

Įdomūs faktai apie Tarybų Sąjungą

Sveiki dar kartą, draugai!

Kaip matyti patiko mano straipsnis apie gyvenimo privalumus TSRS, todėl, manau galima ir  noriu pakalbėti apie kai kuriuos Tarybų Sąjungos ypatumus, kurie gali sudominti jaunąją kartą ar bet kurį kitą pilietį, besidomintį TSRS istorija, tikra istorija, o ne vakaroidinių propagandosų sukurtais paskviliais. Daugeliui iš jūsų, gerbiami skaitytojai, aš tikrai nepasakysiu nieko naujo, todėl atminkite tai, kada rašote komentarus, pavyzdžiui, „O kodėl ar kam tas čia dabar?“. Reikia gerbti savo istoriją kokia ji bebūtų, ko negalima pasakyti apie visus pakomentuojančius.

Na, tai pirmyn, draugai!

1. TSRS nebuvo galima išnaudoti kitų žmonių darbo savo praturtėjimui.

2. TSRS kiekvienam dirbančiam žmogui buvo atliekami profilaktiniai sveikatos patikrinimai - gydytojai turėjo pateikti išvadą, kad esate sveikas ir galite atlikti savo pareigas. Bet kokio transporto vairuotojams ir lėktuvų pilotams buvo privaloma reguliariai atlikti sveikatos patikrinimą.

3. TSRS nebuvo jokios reklamos.

4. TSRS nebuvo įmanoma tiesiog šiaip susigalvoti ir išvykti į kitą šalį. Bent jau kaip minimum turėjote gauti leidimą, kuriame turėjo būti išvadą, kad neturite nieko bendro su valstybės paslaptimis.

5. TSRS nebuvo atsakomybės dėl naminių gyvūnėlių laikymo.

6. TSRS buvo nebuvo galima tiesiog imti ir pasakyti: „Aš nenoriu dirbti“. Paaiškinu: tai dabar jums atrodo, kad dirbti ar nedirbti tai yra jūsų asmeninis reikalas. O TSRS, kadangi jūs buvote visuomenės narys, o visuomenė jums  duodavo įvairių nemokamų dalykų, tai skolą visuomenei ir valstybei reikėjo grąžinti. Tik vyresnio amžiaus žmonės, invalidai ir moterys galėjo nedirbti savo noru.

7. TSRS egzistavo, kaip sakoma dabar, - lyčių lygybė, moterys ir vyrai buvo lygūs. Tarybų Sąjungoje buvo tik dvi - o siaube! - lytis - vyras ir moteris. Moterų teisės nebuvo ribojamos - jos galėjo dirbti gamyboje, atlikdamos sunkius darbus lygiomis teisėmis su vyrais. Be to, moteris turėjo netgi daugiau pranašumų. Pavyzdžiui, ji galėjo dirbti, o galėjo būti ir namų šeimininkė, o štai vyrai negalėjo būti „namų šeimininke“.

8. TSRS galėjai turėti savo daržą, sodą, šiltnamius, auginti daržoves ir vaisius, juos parduoti ir gana "nebiednai", pasiturinčiai, gyventi. Bet pagal veltėdžiavimo įstatymą visi turėjo būti oficialiai įsidarbinę, taigi jūs vis tiek turėjote dirbti - bent jau kaip naktinis sargas.

9. Dabar, jei jaunas vyras, paauglys ar vaikas neužleis vietos pensininkui autobuse, nieko neatsitiks. Maksimum paburbės dėl netinkamo auklėjimo. TSRS jūs praktiškai privalėjote užleisti vietą pagyvenusiam žmogui, nėščiai moteriai ar invalidui.

10. TSRS buvo keistas požiūris į aukštąjį mokslą. Įsivaizduokite: labai populiarus universitetas, ir dėl priėmimo studijuoti - buvo didelis konkursas. Tačiau, pavyzdžiui, visoms TSRS respublikoms buvo nustatyta nacionalinė kvota. Atitinkamai, tam tikras vietų skaičius buvo „rezervuotas“ tam tikrai respublikai. Vadinasi, atvykusieji iš savo nacionalinės apskrities ar respublikos,gaudavo vietą aukštojoje mokykloje be konkurso.

11. TSRS buvo didžiulė atsakomybė už nekokybiškų ar sugedusių prekių pardavimą.

12. TSRS buvo uždrausta spekuliacija ("komercija"). Tai yra, pavyzdžiui, Gruzijoje negalėjote nusipirkti pigių batų ir parduoti tų batų už padidintą kainą, pavyzdžiui, Maskvoje. Tai buvo laikoma nusikaltimu.

13. Labai dažnai TSRS žmonės, dirbę kitose šalyse, gaudavo atlyginimus užsienio valiuta. Grįžę į TSRS, jie galėjo nusipirkti tam tikrų prekių specialiose parduotuvėse, vadinamose „Beriozka“ (berželis), Vnešposyltsorg'o sistemoje.

14. TSRS religija nebuvo nei neigiama, nei skatinama. Tai yra, buvo katalikų bažnyčios, stačiatikių cerkvės, islamo mečetės ir sinagogos. Tačiau paprastai apie jas niekur ir niekada nebuvo užsimenama ar skiriamas koks didesnis dėmesys. Religija buvo atskirta nuo valstybės.

15. TSRS, jei moteris įvykdydavo nusikaltimą, ji gaudavo žymiai mažesnę bausmę kalėjime nei vyrai. Be to, jei moteris kalėjime pastodavo, tada kalėjime ji gyveno laisvojoje zonoje, kur buvo lengvesnis režimas.

16. TSRS, jei asmuo pažeidė viešąją tvarką ir būdavo apsvaigęs nuo alkoholio, milicija jį paimdavo ir nuveždavo į blaivyklą, dabar taip vadinamą detoksikacijos centrą.

17. TSRS buvo baudžiama už pederastiją, pedofiliją ir kitokius seksualinius iškripimus bei nusikaltimus. Pederastai buvo persekiojami, bent jau Rusijoje, iki 1993 metų. 

Taigi, tuo gal baigsiu savo pasakojimą. Tikiuosi jus sudomino.