Kodėl Vytis tapo Lietuvos gėdos simboliu

Autorius: Vaidas Žemaitis Lekstutis Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/kode... 2020-07-08 10:35:00, skaitė 1684, komentavo 26

Kodėl Vytis tapo Lietuvos gėdos simboliu

Kodėl bandoma per prievartą piršti trispalvę, o į Vytį žiūrima kaip į antrarūšį simbolį? Kodėl apskritai mums reikėjo jį pakeisti į trispalvę ir kodėl negalėjo Vytis būti valstybės simboliu iki šiol?

Atsakymas yra labai paprastas, o jame dar slypi ir eilinė Lietuvos didikų ir politikų gėda

Lietuvos Respublikos herbas yra Vytis. Šarvuotas raitelis su kalaviju ir skydu – Vytis – yra vienas seniausių herbų Europoje.  Tai vienas iš nedaugelio valstybinių herbų, kurie kilę iš portretinių valdovų antspaudų, o ne iš dinastinių herbų.

Raitelis dar iki atsirandant herbui simbolizavo Lietuvos didįjį kunigaikštį ir jo giminę. Pirmą kartą raitelis ant žirgo kaip valstybės ženklas panaudotas 1366 m. Manoma, kad baltas raitelis su kalaviju ant balto žirgo simbolizuoja protėvių karžygio vėlę. Nuo XV a. iki XIX a. vartotas pavadinimas „Pagaunė“ (lenk. Pogoń) arba „Waykimas“ balt. Пого́ня).

Lietuva (LDK), praknisus priėjimą prie Juodosios jūros, prakniso ir didžiąją dalį žemių, kurios atiteko Lenkijai ir Baltarusijai. Visi kuo puikiausiai žino, kad didžioji dalis Lietuvos yra dabartinės Baltarusijos teritorijoje. LDK pilys ir pats Vytis taip pat liko Baltarusijoje ir jis iki šiol yra naudojamas kaip Baltarusijos simbolis.

Lietuvos politikams tiesiog yra gėda, kai baltarusiai naudoja Vytį ir juo didžiuojasi. Mokyklų klasėse jis kabinamas garbingiausioje vietoje virš lentos, o ir patys baltarusiai save laiko tikraisiais lietuviais. O svarbiausia, kad jie yra teisūs.

Baltarusija Vytis

Nuoroda į internetinę suvenyrų parduotuvę su Vyčio simbolika Baltrusijoje (spauskite čia – nuoroda atsidarys atskirame lange)

Jūs rasite Lietuvoje tiek suvenyrų su Vyčio simboliu kaip Baltarusijoje? Ne. Ar ne gėda? Baltarusijoje Vytis yra gerbiamas ir jo neišsižadama kaip, kad kai kurių Lietuvos politikų.

Lietuvos didikai parsidavėliai, praknisę savo žemes, iš tikrųjų prarado ir Vytį (dalinai)

Keista, kai dvi skirtingos šalys naudoja tą patį simbolį? Nieko čia keisto, tiesiog, mano manymu, baltarusiai turi didesnę teisę naudoti Vytį nei lietuviai. Jie neišsižada savo šaknų ir istorijos, atstatinėja LDK pilis, į kurias vyksta paspoksoti ir lietuviai.

Nauja Lietuva

Praknisę savo žemes,  suorganizavo naują Lietuvą, ne bet kokią, o ant Žemaitijos sukurtą, net ir trispalvę nupiešė naują 1918 metais. Tais pačiais metais sukūrė ir nebūtas Estiją bei Latviją, kurioms taip pat nupiešė naujas trispalves. Klausimas tiems kurie domisi istorija: Kas tai suorganizavo? Užuomina: Lietuvos nepriklausomybės aktas rastas…

Per amžius gyvavusi Žemaitija pervadinama į Lietuvą

emaitėja, žemaitija,Žemaičių, zemaiciu.lt www.zemaiciu.lt

Žemaičiai per amžius buvo ir bus artimiausi lietuvių broliai, ir nesvarbu, kad Vytautas su Mindaugu juos kaip prekę pardavinėjo. Šiandieniniai politikai parsidavėliai, beje, elgiasi labai panašiai. Žemaitijos mokyklose mokoma lietuvių kalba, žemaičių kalbos rašyba uždrausta.

Miestelių, upių pavadinimai pervadinti, sulietuvinti, ant įmonių ir įstaigų draudžiami rašyti žemaitiški pavadinimai. Na, o pats Vilnius paverstas į gėjų ir angliakalbiškų iškabų centrą.

Kas turi nutikti lietuviams, kad šie nustotų būti parsidavėliais ir vieną kartą pradėtų gerbti save, savo kultūrą, papročius ir savo brolius?!!

Vaidas Žemaitis Lekstutis