Dvi atominės bombos du kartus išgelbėjo Japoniją

Autorius: Albertinas Polius Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/dvi-at... 2015-08-09 10:14:43, skaitė 3116, komentavo 0

Dvi atominės bombos du kartus išgelbėjo Japoniją

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje galvažudys Josifas Stalinas tikėjosi užgrobti vieną iš didžiųjų Japonijos salų, tačiau JAV prezidentas Harry S. Trumanas tam pasipriešino, skelbia portalas 15min.lt, publikuodamas tinklalapio foreignpolicy.com vertimą.


15min.lt antraštė

JAV istorijos tyrinėtojai atskleidė, kad 1945 m. rugpjūčio 6 d. ant didžiausios Japonijos salos numesta atominė bomba išgelbėjo Japoniją nuo tokio šalies suskaldymo, kaip tarybinė valstybė įvykdė Korėjoje. Taip Japonija buvo išgelbėta pirmą kartą.

Viena iš istorijos versijų teigia, kad H. Trumanas ryžosi numesti bombą ant Hirošimos, o vėliau ir ant Nagasakio, nes norėjo parodyti J.Stalinui amerikiečių sukauptą galią.

Susipažinus su 15min.lt straipsniu galima padaryti išvadą, kad kai praėjus trims dienoms – 1945 m. rugpjūčio 9 d. – JAV ant Japonijos numetė antrą atominę bombą, japonai buvo išgelbėti antrą kartą.

Nuo to laiko Japonijoje minimos dvi šios šalies išgelbėjimo dienos: pirmoji Japonijos išgelbėjimo diena rugpjūčio šeštoji ir antroji Japonijos išgelbėjimo diena – rugpjūčio devintoji.

Šias dvi dienas japonai švenčia kaip nacionalines valstybės išgelbėjimo ir tautos vienybės šventes. Šnekamojoje kalboje Japonijos žmonės tas dienas vadina „atominėmis išsigelbėjimo akimirkomis“.