Valdantieji rūpinasi Lukiškių aikštės likimu vengdami Vyčio?

Autorius: Jonas Vaiškūnas Šaltinis: http://alkas.lt/2020/06/27/val... 2020-06-27 15:57:00, skaitė 760, komentavo 1

Valdantieji rūpinasi Lukiškių aikštės likimu vengdami Vyčio?

Mitingas dėl Vyčio Lukiškių aikštėje | Alkas.lt nuotr.

Birželio 26 d., penktadienį,  Seimas po svarstymo pritarė Seimo narės Agnės Širinskienės pristatytam Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektui (Nr. XIIIP-5022), kuriuo numatoma įtvirtinti Lukiškių aikštės memorialinį statusą ir jos naudojimo principus. Po svarstymo už projektą balsavo 44 Seimo nariai, prieš – 12, susilaikė – 5.

Šiuo projektu siūloma nustatyti, kad Lukiškių aikštė Vilniuje yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais. Jos erdvė turėtų atlikti valstybinę reprezentacinę, Lietuvos laisvės kovotojų memorialinę ir visuomeninę (kultūrinę bei rekreacinę) funkcijas. Projektą valdantieji registravo po to, kai Vilniaus mero liberalo Remigijaus Šimašiaus pastangomis Lukiškių aikštėje buvo įrengta visuomenės pasipiktinimą sukėlusi kičinė paplūdimio imitacija su angliškais užrašais.

DSC_0623-2400
Šimašiaus pliažas Lukiškių aikštėje | J. Česnavičiaus nuotr.

Valdantieji  skubos tvarka nori atsikratyti „pliažu“ ir užtikrinti deramą pagarbą memorialinei vietai

A. Širinskienė šiuos Šimašiaus veiksmus įvertino kaip vandalizmo aktą prieš aikštę, kuri, pasak jos, turi sakralinę vertę lietuvių tautai. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad Vilniaus miesto valdžia įrengdama laikiną paplūdimį Lukiškių aikštėje pažeidė „bet kokius pagarbos mūsų istorijai principus“ ir žadėjo, kad skubos tvarka priėmus siūlomą įstatymo projektą dėl Lukiškių aikštės, šio paplūdimio nebeliks.

Teigiama, kad priėmus šį projektą Lukiškių aikštės naudojimas ir tvarkymas negalėtų prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei, o pritaikymas poilsio reikmėms negalėtų stelbti jos memorialinės funkcijos, Lietuvos nepriklausomybės kovų bei žuvusių kovotojų, nužudytųjų 1863–1864 m. sukilėlių atminimo įamžinimo tikslų. Įstatymo projekte atkreipiamas dėmesys į tai, kad iki šiol nėra deramai įvertintas Lukiškių aikštės memorialinis statusas, o aikštės dabartinė būklė bei tvarkymo būdas neatitinka jos istorinės ir urbanistinės reikšmės bei kelia grėsmę suniekinti Tautos istorinę atmintį.

Pritarus projektui po svarstymo, toliau jį numatyta svarstyti pagrindiniu paskirtame Kultūros komitete ir priimti skubos tvarka birželio 29 d. Seimo posėdyje, paskutinę pavasario sesijos dieną.

P. Urbšys: Valdantieji skubos tvarka bando užkirsti kelią Vyčiui

Povilas Urbšys | lrs.lt O. Posaškovos nuotr.
Povilas Urbšys | lrs.lt O. Posaškovos nuotr.

Seimo narys Povilas Urbšys Šimašiaus išsišokimo išprovokuotą valdančiųjų rūpestį Lukiškių aikšte pavadino apsimestiniu, nes pasak jo, neužtenka įstatymo projekte abstrakčiai įtvirtinti Lukiškių aikštės memorialinį statusą, bet būtina ir aiškiai išskirti kokiu pagrindiniu akcentu tas statusas turi būti išreikštas:

„Reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė privalo turėti dominuojantį memorialinį akcentą, kurį tinkamiausiai Lukiškių aikštėje įprasmintų valstybės simbolis – Vytis“, – įsitikinęs P. Urbšys.

Todėl Seime svarstomam Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektui jis buvo įregistravęs siūlymą numatyti, kad dominuojančiu Lukiškių aikštės akcentu būtų joje įrengtas memorialas Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms ir istorinį laisvės kovų simbolį Vytį vaizduojantis monumentas.

104423069_1726480904169319_5598688118039240571_n
Alkas.lt nuotr.

Deja, svarstant projektą, Seimas nepritarė šiam siūlymui.

Robertas Šarknickas | lrs.lt nuotr.
Robertas Šarknickas | lrs.lt nuotr.

P. Urbšio siūlymui buvo nepritarta ir pagrindiniu paskirtame Seimo Kultūros komitete. O seimo salėje labiausiai šiam pasiūlymui priešinosi projektą Nr. XIIIP-5022 pristatęs LVŽS narys Robertas Šarknickas. Jis teigė, kad pasiūlymo dėl Vyčio kaip Lukiškų memorialo akcento, esą, negalima svarstyti dėl to, kad šiuo metu vyksta teismo procesas dėl pirmą vietą laimėjusio Andriaus Labašausko projekto „Laisvės kalvelė“, liaudyje vadinamo bunkeriu.

Šiuos R. Šarknicko teiginius aštriai sukritikavo už P. Urbšio pataisą pasisakęs TS-LKD frakcijos narys Audronius Ažubalis, pavadinęs absurdu samprotavimus apie vykstančius teisinius ginčus kaip kliūtį pritarti pataisai. „Čia reikia ilgai galvoti, kad sugalvoti tokią nesąmonę“, – piktinosi A. Ažubalis. A. Ažubalio nuomonę palaikė TS-LKD narė Irena Hasė (Irena Haase).

Arūnas Gumuliauskas | Alkas.lt nuotr.
Arūnas Gumuliauskas | Alkas.lt nuotr.

Už Seimo nario P. Urbšio pasiūlymą balsavo 25 Seimo nariai, prieš 6, susilaikė 28 Seimo nariai. Pasiūlymui buvo nepritarta, tačiau P. Urbšys šį pasiūlymą registravo dar kartą kartu su 8 po juo pasirašiusiais Seimo nariais.

Pasak P. Urbšio, nepritarę pataisai dėl Vyčio valdantieji tapo R. Šimašiaus bendrininkais ir atvėrė kelią A. Labašausko „kalvelės projektui“. Ir išties,  LVŽS frakcijos narys Arūnas Gumuliauskas prieš balsavimą pareiškė, kad jų siūlomas įstatymo projektas tinka bet kokiam Lukiškių aikštės projektui, „tame tarpe ir daug emocijų sukėlusiam Labašausko“…

P. Urbšys valdančiųjų vengimą palaikyti Vyčio simbolį kaip pagrindinį Lukiškių aikštės akcentą  pavadino Lietuvos išdavyste. Priminęs, kad valdantieji, nors viešai kritikuoja „kalvelės projektą“, tačiau balsuoja jos naudai. „Didžiausias Lietuvos išdavikas yra tas kuris apsimeta patriotu“ – taip valdančiųjų pastangas, pasak jo, nukreiptas prieš Vytį įvertino P. Urbšys.  

105596009_280935996321405_6615462885925054913_n
Alkas.lt nuotr.