Berlyne tėvynės išdavimu įtariamų tinklaraštininkų palaikymo akcija

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/berlyn... 2015-08-03 22:06:07, skaitė 2996, komentavo 0

Berlyne tėvynės išdavimu įtariamų tinklaraštininkų palaikymo akcija


"Be laisvos spaudos nėra jokios demokratijos!"

Rugpjūčio 1 d. apie 1300 žmonių dalyvavo Berlyne vykusioje Netzpolitik.org tinklaraštininkų, kurie yra įtariami tėvynės išdavimu, palaikymo akcijoje.

Netzpolitik.org žurnalistams Markusui Bekedaliui (Markus Beckedahl) ir Andrė Meisteriui (Andre Meister) liepos 30 d. įteikti oficialūs pranešimai, kad Vokietijos Federalinė prokuratūra, gavusi šalies Konstitucijos apsaugos tarnybos pareiškimą, pradėjo prieš juos tyrimą, dėl valstybinės paslapties atskleidimo. Pagrindu pateikti šiuos kaltinimus tapo kelios publikacijos, kuriuose buvo paviešinti Konstitucijos apsaugos tarnybos planai įvesti interneto ir socialinių tinklų kontrolę. Kaip įrodymai straipsniuose buvo pateikti šios tarnybos slapti dokumentai.

Liepos 31 d. Vokietijos generalinis prokuroras Haraldas Rangė (Harald Range) pareiškė, kad nepriklausoma ekspertų komisija turės nuspręsti, ar galima publikacijas Netzpolitik.org vertinti, kaip valstybinės paslapties atskleidimą. Prokuratūra nutraukė tyrimą iki tol, kol nebus paskelbtas komisijos įvertinimas. Vokietijos teisingumo ministras Heikas Masas (Heiko Maas) palaikė šį prokuroro sprendimą.

Nepaliaujamai didėja spaudimas generaliniam prokurorui H. Rangei.

„Neveiklumas tiriant NSA (JAV Nacionalinio saugumo agentūra) vykdytus aukščiausiųjų Vokietijos vadovų pasiklausimus ir šaudymas iš patrankų į žvirblius, vykdant tyrimą prieš įstatymais įtvirtintą žiniasklaidos laisvę, – tai veikla, visiškai nesuderinama su generalinio prokuroro įsipareigojimais“, – interviu leidiniui „Handelsblatt“ teigė Vokietijos Socialdemokratų partijos (SPD) pirmininko pavaduotojas Ralfas Štegneris (Ralf Stegner).

Šaltinis: dw.com