Serialas "Sostų karai" - rasistinis-mačistinis produktas. Gerai, kad bent ne homofobinis

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2015-08-03 17:12:29, skaitė 4711, komentavo 0

Serialas

Pastaruoju metu tenka internetuose aptikti inteligentiškos publikos komentarų, skirtų serialui "Sostų karai / Games of Thrones". Žmonės laukia naujos serijos, svarsto personažų likimus, etc.

Ilgą laiką maniau, kad jie žiūri tą serialą per kokią nors lietuvišką televiziją. Tačiau minimaliai pasidomėjęs TV programomis neaptikau, kad kas nors jį transliuotų? Kadaise, pamenu, pirmas sezonas buvo su didele pompa pristatytas per BTV ir rodytas itin nevykusiu laiku, bet kažkaip lyg ir nuduso? Ar visgi ne?

Nes taip išeitų, jog mūsų inteligentiška publika žiūri tą serialą nelegaliai, kopyrastų žargonu tariant "vagia" intelektualinį produktą?

Keista, kad A,Mamontovas ir kiti kopyrastų mafijos viešieji veidai neskuba kalti prie kryžiaus tų seralą nelegaliai žiūrinčių ir komentuojančių "vagių".

Juk jie lyg ir nesislapsto? Va, vien facebooke dešimtys "intelektinio produkto grobikų" mano juostoje šmirinėja, įskaitant ir kai kuriuos tarptautinės teisės profesorius, kurių vardų diskretiškai neminėsime.

Bet aš ne dėl kopyrastų godų jaudinuosi.

Kadaise perskaičiau tas G.Martino knygas, o neseniai užmečiau akį į pirmuosius serialo sezonus. Vien tam, kad neiškrisčiau iš inteligentiškos publikos rūpestėlių konteksto ir turėčiau apie jį minimalų supratimą.

Bežiūrint serialo pirmus sezonus krito akysna tai, kad jame praktiškai nėra pastarųjų metų TV ir kinoprodukcijai privalomų afromerikietiškų ir žydiškų personažų.

Nei vienas karalius ar dar koks didikas nėra juodas, juodų nėra ir tarp karžygių bei damų.

Nėra ir jokių tragiško likimo geraširdžių palūkininkų ar "dvaro žydo" vaidmenį atliekančių karalių finansų patarėjų.

Kas yra tiesiog stebėtina šiuolaikiniame tolerantiškame kontekste.

Žinoma, naivesni skaitytojai gali pasakyti, jog taip yra todėl, kad ir G.Martino knygoje tokių tolerantiškų personažų nėra. Tačiau galima iš to tik nusijuokti.

Knygoje ir homoseksualizmo, berods nėra? Ir karalius Renlis Barateonas - ar kaip jį ten - vaizduojamas, kaip moterų numylėtinis, atsakantis joms tuo pačiu. O seriale jis homoseksualistas, kurio kūniškos meilės scenos su Gėlių Riteriu užima nemažą kai kurių serijų laiko dalį (prisipažinsiu, jog teko jas prasukti).

Žinoma, aš ne pirmas ir ne paskutinis, kuris seriale pastebėjo tą siaubingą mūsų tolerantiškiems laikams rasizmą, mačizmą ir antisemitizmą.

Apie tai spaudoje ir internetuose yra krūvos straipsnių.

Man tik keista, kad niekas iš mūsų tolerantiškųjų inteligentų, slapčiomis vagiančių ir kramsnojančių intelektualinę nuosavybę neišreiškė savo pasipiktinimo ir pasibaisėjimo. Bei neparašė Delfiui straipsnio su raginimu tolerantiškai publikai atsiriboti nuo serialo bei jo nežiūrėti, kol personažai nebus peržiūrėti ir atnaujinti pagal naujausius tolerancijos reikalavimus.

Ko delsiate, tolerantiškieji viešieji intelektualai? Laukiate atskiros komandos "fas"?

------------
Nuorodos ir šaltiniai:

http://www.salon.com/2012/04/01/is_game_of_thrones_too_white/

http://www.theguardian.com/tv-and-radio/2014/apr/29/game-of-thrones-racism-sexism-rape

http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/game-of-thrones/11403833/Game-of-Thrones-race-is-relevant.html

https://hawkstower.wordpress.com/2015/04/07/game-of-thrones-is-racist-and-you-havent-noticed/

http://www.huffingtonpost.ca/2015/03/03/game-of-thrones-sand-snakes-racist_n_6795148.html