Lietuvos draugui P. Porošenkai Ukrainoje iškelta baudžiamoji byla

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2020-06-11 08:59:00, skaitė 860, komentavo 2

Lietuvos draugui P. Porošenkai Ukrainoje iškelta baudžiamoji byla

Lietuvos politikų artima draugui, buvusiam Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai ne kokios dienos, jis tapo įtariamuoju baudžiamojoje byloje, pranešė Valstybinio tyrimų biuro (VTB) antrojo skyriaus vadovas Vadimas Prijmačokas

„Valstybinio tyrimų biuro tyrėjai įteikė rašytinį pranešimą apie įtarimus dėl baudžiamojo proceso, kur pastarasis pagrįstai įtariamas davęs neteisėtą įsakymą, dėl kurio dabartinis užsienio žvalgybos vadovas buvo priverstas viršyti savo įgaliojimus“, — teigė žinybos atstovas.

Anot Valstybės saugumo tarnybos spaudos tarnybos, įtariama, kad Porošenka privertė Užsienio žvalgybos tarnybos vadovą paskirti Sergejų Semočko savo pavaduotoju.

Prijmačokas pridūrė, kad tyrėjai sprendžia dėl prevencinių priemonių Porošenkai, o peticija bus pateikta Kijevo Pečersko apygardos teismui.

Jis pažymėjo, kad Porošenka ir jo advokatai atsisakė priimti pranešimą apie pateiktus įtarimus, tai užfiksuota vaizdo įraše.

Savo ruožtu advokatas Ilja Novikovas žurnalistams sakė, kad Generalinė prokuratūra neteisėtai bandė įteikti jo klientui pranešimą apie įtarimus.

Jis paaiškino, kad pagal įstatymą šį dokumentą turėtų perduoti generalinė prokurorė Irina Venediktova. Vietoj to atėjo jos biuro darbuotoja, kuri nepateikė savo įgaliojimų.

„Nebuvo vadovaujamasi įstatymais ir tvarka. Mes atsisakėme bendrauti su šiuo asmeniu“, — pridūrė Novikovas.

2018 metų liepos mėnesį Sergejus Semočka tapo pirmuoju Ukrainos užsienio žvalgybos tarnybos viršininko pavaduotoju, anksčiau jis vadovavo SBU Kijevo skyriui.

Tų pačių metų spalio pradžioje portalas Bihus.info paskelbė žurnalistinį tyrimą, kuriame teigiama, kad 2015–2017 metais Semočkos šeimos nariai, neturėdami didelių legalių pajamų, brangioje vasaros rezidencijoje Kozino kaime netoli Kijevo  įsigijo tris namus, kurių vertė siekia kelis milijonus dolerių.

Taip pat buvo pasakyta, kad Semočkos šeima yra įtraukta į Rusijos Federacijos mokesčių mokėtojų duomenų bazes. Vėliau SBU kontržvalgyba patvirtino, kad jo žmona turi Rusijos pilietybę.

2019 metų balandžio mėnesį Porošenka atleido Semočko.

SN inf.