Lietuvos lenkai – sulenkėję lietuviai

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/lietuvos-le... 2015-08-03 16:18:01, skaitė 4270, komentavo 0

Lietuvos lenkai – sulenkėję lietuviai

Lietuva – homogeniška valstybė. Lietuvoje nebuvo jokių tautinių mažumų. Pagal tarptautines normas tautine mažuma laikytina grupė žmonių, kurie dalyvavo sukuriant valstybę. Visi, kurie valstybėje atsirado po jos susikūrimo – laikytini atvykėliais. Lenkai dabartinėje Lietuvoje atsirado tik XIX amžiaus antroje pusėje. Taigi jie Lietuvoje – tautinė bendrija, bet ne mažuma.

Lenkų kalbininkė Halina Turska savo knygoje pastebėjo, kad lenkų XIX amžiuje buvo mažai. Dėl prievartinio nutautinimo lenkais buvo užrašyti lietuviai, praradę savo gimtąją kalbą. Po Lenkijos- Lietuvos Unijos vyko lietuvių nutautinimas. Vyskupas Masalskis, kuris vėliau buvo pakartas, griežtai įsakė bažnyčiose vartoti tik lenkų kalbą. Iki Unijos teritoriniu požymiu Lietuva buvo tris kartus didesnė už Lenkiją.

Lenkija visur jos užimtose teritorijose vykdydavo nutautinimo politiką. Ukrainoje Bogdanas Chmelnickis dėl to pasidavė Maskvos globai. Kaip apie buvusius okupantus, apie lietuvius ukrainiečiai atsiliepia labai gerai.

Mykolas Biržiška savo knygoje apie „Vilniaus Golgotą“ pasakoja, kiek lietuviškų mokyklų,ūkinių bendrijų ir seminarijų uždarė lenkai. Po 1919 metų buvo uždaryta 50 lietuviškų mokyklų, 462 draugijos. Jei valstybė vykdytų protingą politiką, prie kiekvienos dabartinės lenkiškos mokyklos būtų iškabinta memorialinė lenta.kad čia kažkada buvo lietuvių mokykla.

Medininkų kapinėse yra daugybė paminklų, kur akivaizdžiai matosi, kaip lietuviškos pavardės virsta lenkiškomis.

Zigmas Zinkevičius savo knygose nurodo, kad Rytų Aukštaitijos centras yra tarp Vilniaus ir Ašmenos, o autochtonų lenkų,kaip ir kitų tautybių žmonių, ten nebuvo. Etninių žemių riba buvo vedama pro Lydą, Gardiną. O lietuvių etninės salos kadaise buvo ir prie Minsko (sala Aina).

Rusų mokslininkai sako, kad keliasdešimt kilometrų nuo Maskvos tekančios upės Protva vardas – grynai lietuviškas. XII amžiuje šia upe ėjosiena tarp Lietuvos ir Maskvos kunigaikštysčių. Protvos mūšio aprašyme pasakojama, kaip Mindaugas kovėsi su Maskvos kunigaikščiu Vladimiru, tą mūšį laimėjo, o visa Maskvos didikų aukštuomenė su pačiu kunigaikščiu žuvo.

Jogaila, vesdamas Jadvygą, Vengrijos karalaitę ir Gedimino provaikaitę, užmpkėjo už Jadvygą ir Lenkiją, 200 000 aukso grašių ar dukatų. Taigi Lenkija turėtų ir dabar priklausyti Lietuvai,jei pripažintume sandorio tęstinumą.

Lietuvių nutautinimas vyko per bažnyčią. Pasak vyskupo Kligievičiaus, ten buvo „ne Dievo namai, o lenkų tautinės tvirtovės“.

Pirminė V.Tomaševič, kuris dabar toks aršus „lenkas“, pavardė buvoTamašauskas. Aš taip galiu pasivadinti negru, bet kas tuo patikės, jei mano odos spalva balta?

Vilniaus krašto gyvenviečių, gatvių pavadinimai turi būti atlietuvinti, o pavardės rašomos tik lietuviškomis raidėmis.

Vytautas Steponėnas ir Pranas Valickas

Šauksmas