Startuoja reklama moksleiviams, padėsianti žinoti tiesą apie 5G, vakcinacijas, deepfake produktus, klimato kaitą ir t.t.

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/startu... 2020-06-09 15:40:00, skaitė 967, komentavo 3

Startuoja reklama moksleiviams, padėsianti žinoti tiesą apie 5G, vakcinacijas, deepfake produktus, klimato kaitą ir t.t.

Ervinas Spūdys. Nuotr. instagram.com

Startuoja nauja Vilniaus universiteto (VU) reklaminė kampanija, kurioje daugiausia dėmesio skiriama kritinio mąstymo ugdymui, raginama išlikti budriems ir ypač atsakingai vertinti bei tikrinti įvairiais informaciniais kanalais skleidžiamą informaciją. Apie tai skelbiama Vilniaus universiteto pranešime visuomenei „Naujoji Vilniaus universiteto kampanija ugdys kritinį mąstymą“.

„Šių metų kampanija norime atkreipti moksleivių dėmesį į kritinio mąstymo svarbą. Pandemijos laikotarpiu jis tapo dar aktualesnis. Pasaulis ir Lietuva kasdien susiduria su didžiuliu tikslingos dezinformacijos ir klaidinančios informacijos srautu, tad jaučiame atsakomybę skleisti patikimas, mokslu grįstas žinias, kurios ne tik praturtintų, bet ir formuotų gebėjimą mąstyti kritiškai bei atskirti pelus nuo grūdų“, – apie kampanijos koncepciją pasakoja VU Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Ervinas Spūdys.

Kampanijos metu VU dekonstruos populiarius mitus apie klimato kaitą, dirbtinį intelektą, genetiškai modifikuotus organizmus, vakcinas ir kitas globalias aktualijas, kurias supa gausybė klaidinančios informacijos.

„Moksleivius raginsime atpažinti melagienas, deepfake produktus, dekonstruosime populiarius mitus apie klimato kaitą, vakcinas, genetiškai modifikuotus organizmus, dirbtinį intelektą, 5G ryšį. Stengsimės suprantamai parodyti, kad esame išskirtinė ir ne veltui lyderiaujanti mokslo ir studijų institucija – ne tik suteikiame specialybės žinių, reikalingų darbo rinkoje, bet ir reikšmingai prisidedame prie visapusiško mūsų bendruomenės narių ugdymo, įgalinančio vėliau veikti didelio neapibrėžtumo sąlygomis, su kuriomis nuolat tenka susidurti“, – tvirtina E. Spūdys.

Įgyvendinant reklaminę kampaniją, skirtą skatinti moksleivius rinktis studijas VU, buvo sukurti trumpi vaizdo klipai. Juose rodomos absurdiškos, hiperbolizuotos situacijos, kai trys herojai, kritiškai nevertindami juos supančios informacinės aplinkos, priima dviprasmiškus sprendimus. Šiuose vaizdo klipuose pasitelkiant humorą siekiama atskleisti, kodėl svarbu neprarasti budrumo ir atsakingai vertinti mus pasiekiančią informaciją.

Vaizdo klipų pabaigoje žiūrovai kviečiami išspręsti trumpą, kas savaitę atsinaujinantį testą ir taip pasitikrinti savo gebėjimus atpažinti melagingas žinias, netikras antraštes, socialiniuose tinkluose sklindančias sąmokslo teorijas, deepfake produktus.

Sąmokslo teorijų apipintoms temoms daug dėmesio bus skiriama ir naujoje VU tinklalaidėje „Mokslas be pamokslų“. Tinklalaidės vedėjo žurnalisto Edvardo Kubiliaus kalbinami VU mokslininkai padės klausytojams suprasti, kuri informacija šiomis temomis yra pagrįsta mokslu, o kuri tėra pramanai.
Pirmąjį tinklalaidės epizodą bus galima išgirsti jau šį ketvirtadienį.

Kitų „Mokslas be pamokslų“ epizodų klausytojai kviečiami klausyti kas antrą ketvirtadienį Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės vadovaujamame valstybinio transliuotojo kanale ir VU „YouTube“ paskyroje. Susipažinti su visa reklamine kampanija galima čia.