Generolas R. Polko: Rusija pernelyg sunkios ekonominės būklės, kad pultų ir okupuotų Lenkiją

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/genero... 2020-06-08 23:13:00, skaitė 891, komentavo 4

Generolas R. Polko: Rusija pernelyg sunkios ekonominės būklės, kad pultų ir okupuotų Lenkiją

57 metų Lenkijos divizijos generolas Romanas Polko kurį laiką vadovavo šalies saugumui (Biuro Bezpieczeństwa Narodowego, BBN), kariavo Jugoslavijoje (taikos misijoje 1992–1994 m.), Kosove ir Irake (vadovavo spec. pajėgų būriui GROM operacijos Operation Iraqi Freedom metu), studijavo karo meną JAV.

Paaiškėjus, kad JAV kariai išvyksta iš Vokietijos ir greičiausiai atvyksta į Lenkiją, generolas R. Polko pasidalino savo mintimis su wPolityce.pl. Tekstas sutrumpintas.

- Kiek tikėtina, kad Lenkija bus užpulta Rusijos?

- Rusija jau vykdo veiksmus prieš Lenkiją (ir ne tik ją), bet daro tai ne taip, kaip praeities karuose: rusai stengiasi būti aktyvūs informacinėje, skaitmeninėje erdvėje. Jie kenkia Lenkijos autoritetui tarptautinėje arenoje, naudoja savo interesams mūsų vidinius ginčus. Trumpiau tariant, tai propagandinis, informacinis karas, kuriame naudojami botai ir visokie interneto troliai. Rusai jau neneigia, kad turi trolių fabrikus. Tradicinio karo grėsmės irgi neišnyko, tačiau Rusija yra pernelyg sudėtingos ekonominės būklės, kad pultų ir okupuotų Lenkiją, o vėliau ją dar ir išlaikytų. Maskva subankrutuotų, jokios naudos negautų.

- Vadinasi, artimiausiais metais tradicinio karo nebus?

- Gali vykti riboto mastelio operacijos nedidelėje teritorijoje, prisidengiant kokių nors mažumų interesų gynimu.

Kam Rusijai pulti Lenkiją, kokia jai iš to nauda? Dabar kovojama plunksna, internetu, kovojama už įtakos sferos, ekonomines galimybes, o ne už teritoriją, kaip vykdavo agrarinėje epochoje, kai žemė buvo vertybė.

Kodėl Rusija neaneksuoja Donbaso? Todėl, kad jai tai nenaudinga. Ko iš jo norėjo, tą jau gavo. Ji kontroliuoja teritoriją, bet neskuba jos prisijungti. Rusai destabilizavo Ukrainą, ji negali prisijungti prie NATO vien dėl to, kad neturi stabilių sienų.

- Amerikiečiai perveda dalį Vokietijoje buvusių karių į Lenkiją. Ar tai susiję su Rusijos grėsme?

- Įtampa tarp Berlyno ir JAV jaučiama ne pirmus metus. JAV karių buvimas Lenkijoje mums labai svarbus, dabar čia jie turi tankų diviziją.

Tai, kad JAV domisi Lenkija ir nori pas mus investuoti, yra labai gerai.

Amerikiečiai supyko ant Berlyno dėl išlaidų (vokiečiai investuoja į save, o ne į šalies saugumą, kurį garantavo JAV) bei požiūrio į saugumą apskritai. Vokietija yra NATO narė, bet visiškai atvirai užsiima verslu su Rusija, ypač projektu Nord Stream 2.

Vokietija ir Prancūzija atitrūkinėja nuo NATO. Tai neramina JAV ir mus.

Šaltinis: wpolityce.pl