Kryme bus statomi universalūs desantiniai laivai: Rusijos "Mistralių" ypatumai

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-05-27 13:01:00, skaitė 895, komentavo 5

Kryme bus statomi universalūs desantiniai laivai: Rusijos

RF Gynybos ministerija ir laivų statybos gamykla "Zaliv" Kerčėje pasirašė pirmųjų dviejų universaliųjų desantinių laivų statybos sutartį

Gynybos pajėgumų stiprinimo ir aukštųjų technologijų ginklų kūrimo srityje Rusija nepriklauso nuo užsienio partnerių. Tai patvirtina šiuolaikinės laivų statybos kokybė ir tempas Rusijos karinio jūrų laivyno interesais.

RF Gynybos ministerija ir laivų statybos gamykla "Zaliv" Kerčėje pasirašė pirmųjų dviejų universaliųjų desantinių laivų (UDL) statybos sutartį. Remiantis žiniasklaidos pranešimais, projekto suma yra apie 100 milijardų rublių. Ko gero, pagrindinis UDL bus pastatytas vasaros pradžioje. Projektas buvo kuriamas Zelenodolsko projektavimo biure.

Rusijos laivyne tokių laivų dar nebuvo. Prancūzijos "Mistral" analogai Rusijos kariniam jūrų laivynui galimybę vykdyti operaciją atokiuose vandenynų rajonuose. Pagrindinis UDL turėtų būti įtrauktas į laivyno kovinę struktūrą iki 2026 metų, ateityje serijos statyba gali būti tęsiama. Viso projekto likimą lemia valstybinė programa, ginkluotės programa iki 2027 metų.

Rusijos karinė operacija Sirijoje patvirtino didelių desantinių laivų, kurių tūris siekia 15 000–25 000 tonų, svarbą. Dėmesys šiam laivų statybos sektoriui yra skiriamas aukščiausiu valstybiniu lygiu — 2020 metų sausio 9 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas lankėsi Nachimovo Juodosios jūros aukštesniojoje karinėje jūrų mokykloje Sevastopolyje, susipažino su ekspozicija, skirta jūrų laivyno plėtrai, ir kai kuriomis tolimos jūros zonos UDL ypatybėmis.

Anksčiau "RIA Novosti" šaltinis gynybos pramonės komplekse teigė, kad 2020 metais Kerčėje bus pradėti statyti du universalūs desantiniai laivai, galintys gabenti iki 16 sraigtasparnių. Remiantis kitais šaltiniais, Rusijos gynybos ministerija planuoja UDL dislokuoti daugiau nei 20 sunkiųjų sraigtasparnių, laivai turės dokų kamerą, skirtą valtims iškrauti, ir galės perkelti apie 900 jūrų pėstininkų su pilna ginkluote. Neatitikimai atsiranda dėl aršios kelių vertų projektų konkurencijos — jūrų laivyno labui.

Po to, kai 2014 metais prancūzai nutraukė sutartį dėl dviejų "Mistral" tipo sraigtasparnių nešiklių Rusijos kariniam jūrų laivynui, Rusijos konstruktoriai nuėjo ilgą kelią ir yra pasiryžę pranokti prancūzus įvairiais būdais.

Kovinis laivas

Laivas yra sudėtingas. UDL misija yra perduoti jūra (tūkstančius mylių) ir sausuma kareivius bei įrangą desanto operacijos, kurioje dalyvauja kovinės paramos sraigtasparniai (karinio jūrų oro grupė), metu. Laivas gali pastatyti minų ir tinklo užtvaras, plūdurus su stebėjimo sistema priešo povandeniniams laivams stebėti. Nusileidimas už horizonto yra technologiškai įmanomas (desantinės šarvuotosios transporto priemonės į jūrą patenka iš doko kameros toli nuo pakrantės, neplaukiojančios — nuleidžiamos į sausumą desantiniais kateriais).

UDL reikia pastatyti operatyvinės kariuomenės ir pajėgų grupuotės štabą, apie 1000 desantininkų, smogiamuosius ir transportavimo sraigtasparnius (antstato angaruose ir po deniu), puolimo ir tūpimo valtis (sausame doko denyje virš vandens linijos), 76 mm universalią artileriją, priešlėktuvinės savigynos įrangos (modulių, tokių kaip "Shell-ME"), taip pat jūrinės šarvuotosios transporto priemonės (mažiausiai 50 pėstininkų kovos mašinų ir 10 tankų), nemažas arsenalas (kelių dienų karinėms visos grupės operacijoms).

Iš pradžių buvo manoma, kad Rusijos UDL turės didesnę oro grupę (tai yra daugiau nei 16 sraigtasparnių) nei "Mistral" ir stiprią savigynos įrangą (įskaitant artileriją ir oro gynybą). Rusija turi puikius šio laivo denio sraigtasparnius: kovinį "Ka-52K Katran", priešlaivinį "Ka-27K", kovinį —transportavimo "Ka-29" ir patrulinį "Ka-31". Amerikos leidinys "Military Watch" pranešė apie tikimybę, kad Rusijos UDL atsiras vertikalūs kilimo naikintuvai — "Jak-141" įpėdiniai.

Laive turėtų būti integruota taktinių ir operacinių taktinių vienetų kovos valdymo sistema. Norint sėkmingai išspręsti UDL problemas, taip pat reikalingi modernūs radarai, navigacijos kompleksas, elektroninė karo sistema ir priemonės povandeninio sabotažo pajėgoms aptikti. Visos šios funkcijos reikalauja nemažai vietos ir galingos varomosios sistemos.

Tikslios Krymo laivų savybės vis dar nežinomos, tačiau vienas iš konkurencinių projektų — Krylovo valstybinio mokslinio centro UDC "Surf" — turėjo 200 metrų ilgio korpusą, 34 metrų vandens linijos plotį, o talpumas sudarė apie 23 tūkstančius tonų. Jungtinėse Valstijose panašių "America" tipo laivų bendras talpumas siekia 45 tūkstančius tonų (palyginamas su lėktuvnešiais).

Pramoninė bazė

Kerčės gamykla "Zaliv" yra įgijusi didelę karinių laivų statybos patirtį ir turi visas technologines galimybes įgyvendinti Krymo "Mistral" projektą iš metalo. Sauso doko ilgis yra 360 metrų, plotis — 60 metrų — UDL visiškai pakanka. "Zaliv" yra pajėgi statyti laivus, kurių ilgis yra 300 metrų, o jų tūris yra iki 150 tūkst. tonų. 

Tai viena didžiausių laivų statybos įmonių Europoje, turinti reikiamą įrangą ir aukštos klasės profesionalus. Laivų komplektacija po iškrovimo vykdoma dviejose giliavandenėse krantinėse, kuriose įrengta speciali kranų įranga. Anksčiau Krymo valdžia patvirtino gamyklos "Zaliv" Kerčėje pasirengimą surengti universalaus desantinio laivo statybos projektą.

Rusijos karinio jūrų laivyno koviniame formavime nėra tiek daug didelių desantinių laivų, jie nelabai atitinka to meto reikalavimus. Pavyzdžiui, 775 ir 1171 projektų BDL buvo pastatytas 1974–1991 metais Lenkijos Gdansko laivų statyklose. Be abejo, šiame karinio jūrų laivyno "sektoriuje" netrukus laukia technologinė revoliucija — manoma, kad iki 2027 metų Rusijos valstybinei ginklų programai bus skirta 19 trilijonų rublių, o modernaus vandenyno karinio jūrų laivyno statyba yra viena pagrindinių Rusijos gynybinių pajėgumų plėtros krypčių.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.