Nuo karantino Lietuvoje beliko kaukės ir atstumas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2020-05-20 10:38:00, skaitė 914, komentavo 4

Nuo karantino Lietuvoje beliko kaukės ir atstumas

Nuo pirmadienio Lietuvoje buvo įvestos naujos karantino priemonės dėl koronaviruso. Šalies gyventojai teigiamai priėmė vyriausybės įsakymą. Likusios priemonės — kaukių dėvėjimas perpildytose vietose ir atstumo išlaikymas — nesukelia ypatingų nepatogumų

O infekcijų ir mirčių nuo COVID-19 statistika suteikia atsargaus optimizmo.

— Labas, Linai! Tu šiandien net be kaukės. Pratiniesi prie gyvenimo ritmo po karantino?

— Sveikas, Audriau. Na, kaukę visada nešiojuosi ir aš ją užsidedu eidamas į parduotuvę ar kitas perpildytas vietas, kur sunku išlaikyti dviejų metrų atstumą. Tai man nesukelia nepatogumų ir aš esu pasirengęs tokioms ribojamosioms priemonėms, net jei bus visiškai panaikintas karantino režimas. Manau, kad šie du mėnesiai mus daug ko išmokė.

— Taip. Bet kurioje situacijoje, kuri yra nemaloni, reikėtų pamatyti ne tik minusus, bet ir pliusus. Sutik, kad karantino dienomis šalies gyventojai tapo klusnesni ir lengviau valdomi. Ir tai džiugina ne tik mane, bet ir teisėsaugos institucijas. Tikėkimės, kad po karantino pažeidėjų viešose vietose bus mažiau.

— Aš taip pat tikiu, kad šis karantino išbandymas davė mums daug daugiau, nei tikėjomės. Daugelis išmoko dirbti nuotoliniu būdu, o tai ateityje tiems patiems darbdaviams leis sutaupyti mokant už didžiulius biurus. Kai kuriose įmonėse sumažėjus darbuotojų skaičiui, daugelis pakeis darbą ir atsidurs kitose veiklos srityse. Girdėjau istoriją, kai 78 metų moteris įvaldė kompiuterį ir buvo pasamdyta į darbą. Ar tai nėra perspektyva tiems, kurie ruošiasi išeiti į pensiją? Pasirodo, galima ilgai dirbti labai vaisingai ir, beje, gauti didesnę pensiją.

— Tu taip entuziastingai kalbi apie karantino pranašumus, pamiršdamas apie daugybę trūkumų. Iš tiesų, per šiuos du mėnesius daugelis prarado ne tik darbą, bet ir pragyvenimo šaltinį. Ir tai yra tūkstančių žmonių tragedija, kuri baigiasi psichologiniais lūžiais. Padaugėjo smurto šeimoje atvejų. Tai liudija policijos pranešimai. Taigi, kaip man atrodo, vis dar yra daugiau minusų nei pliusų, kai gyvenimas Lietuvoje užšaldomas dviem mėnesiams... Ir, neduok Dieve, mes galime išeiti iš šios krizės su sužalota psichika.

— Na, tikėkimės, kad viskas susitvarkys. Mūsų karta išgyveno ir TSRS žlugimą, ir ekonominio formavimo pasikeitimą — perėjimą nuo socializmo prie laukinio kapitalizmo. Taigi, mes esame užsigrūdinę ir galime atlaikyti šį kažkokio koronaviruso smūgį!