Pasaulis rieda į krizę, o Lietuva laukia šviesaus rytojaus

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/pasaulis-ri... 2015-07-27 15:20:22, skaitė 2437, komentavo 0

Pasaulis rieda į krizę, o Lietuva laukia šviesaus rytojaus

Įdomiausia praeitos savaitės naujiena – prancūzų delegacijos apsilankymas Kryme. Nepaisydama valdžios spaudimo ten nesilankyti, delegacija ten praleido dvi dienas. Savo kailiu patyrę ES sankcijas ( Kryme išsijungė mobilūs telefonai), prancūzai bendravo tiek su valdžia, tiek su vietiniais gyventojais.

Daugybė videosiužetų ir interviu patvirtina, kad jie ten rado ne visai tokį vaizdą, kokį piešia ES (veikiau, gal JAV) propagandos mašina: vietoj nuskurdusio krašto – žydinčius kurortus, o vietoj įbaugintų ir okupuotų nelaimėlių – patenkintus gyventojus, kurie dėkoja „saulelei Putinui“ ir džiaugiasi, kad spėjo išnešt kudašių iš kariaujančios Ukrainos.

https://www.youtube.com/results?search_query=французы+в+крыме

Pasaulis, o ypač Lietuva, ir toliau kartoja, kad Krymas buvo atplėštas ir okupuotas. Bet pasaulis kolkas – tai Jungtinės Valstijos. Jei tos apsigalvos ir susitars su rusais, kad buvo kitaip – pakeis plokštelę ir pasaulis. Sunkiau bus su lietuviais – „patriotais“, kurių niekaip neįtikinsi, jog rusai turi teisę savo likimą spręsti patys. Tokiems siūlome prisiminti Klaipėdos krašto „prijungimo“ prie Lietuvos istoriją 1923 metais. Kalbant teisine kalba, mes jį okupavome, pritariant ir palaikant Raudonajai Rusijai. Lenkai taip pat savo vežamiems turistams Vilniuje ligi šiol tvirtina, kad Vilniaus kraštas – jų, ir kad mes okupantai. Tomaševskis prieš kurį laiką viešai teigė, jog tai lietuviai Vilniaus krašte turi integruotis į lenkus, o ne atvirkščiai. Ir baudžiamos bylos jam taip ir nepavyko iškelti, nes Lenkija dabar – mūsų sąjungininkas NATO bloke. Ar ilgai?

Įvykiai rutuliojasi taip, kad Lietuva vėl turi „vyresnį brolį“. Tik jei jis anksčiau, prie TSRS, buvo vienas, tai dabar jų visa govėda.

Linksmina kai kurių politologų pasisakymuose nuskambančios pragmatizmo gaidelės. Štai L.Kasčiūnas Delfyje aiškina, kad Lietuvai reikia būti proamerikietiškai, nes taip – labiau apsimoka. Ir pateikia transatlantinės sutarties būsimo efektyvumo analizę.

„Ekonominės politikos tyrimų centras Europos Komisijos užsakymu yra padaręs analizę, kad dėl TTIP susitarimo, jei jis bus pasiektas, Europos Sąjungos ekonomika papildomai sulauktų 119 mlrd. eurų per metus, JAV – 95 mlrd. eurų. Jų vertinimu, tai prisidėtų prie darbo užmokesčio augimo Europos Sąjungoje 0,5 proc., JAV – 0,4 proc.“

Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/lemtingas-veiksnys-kodel-lietuvai-verta-buti-proamerikietiskai.d?id=68549614

L.Kasčiūną Delfi vadina mokslininku. Tikriausiai tas mokslas – tai burtai iš stebuklingos Alisos šalies (ir vėl – JAV), kurioje negalioja visuotinės tvermės dėsnis. Šis dėsnis skelbia, kad jei vienoje vietoje ko nors (šiuo atveju – pinigų) padaugėja, tai kitoje jų būtinai turi sumažėti. Jei ES papildomai sulauks 119 mlrd. Eurų, jų turi sumažėti JAV. O jei JAV atsiras 95 mlrd. – jų neliks Europos Sąjungoje. Negali abu partneriai praturtėti vienu metu, stebuklų, ypač geopolitikoje, nebūna. Būna tik noras įtikinti visuomenę, kad kažką galima gauti veltui. Lygiai kaip tada, kai už vieną litą mums žadėjo tris atgal.

Todėl tiek Krymo klausimu, tiek santykiuose su Rusija ar JAV turime išsaugoti blaivią galvą. Nes tik blaivi galva, o ne apgirtusi nuo propagandos kurstomų emocijų, gali priimti pragmatiškus (vadinasi – išmintingus) sprendimus.

Itin svarbi naujiena – pradėjo veikti BRICS bankas, kuris bus alternatyva JAV kontroliuojamiems TVF ir Pasaulio bankui. BRICS banko egzistavimas – didžiulis smūgis doleriui. Dolerio zona neišvengiamai trauksis. Štai kodėl į apyvartą leidžiamos pasakaitės, neigiančios visuotinės tvermės dėsnį. Pasaulinė ekonomika traukiasi, mažėja. Nepaliaujamai artėja visuotinė ekonominė krizė. Tą liudija ir mažėjančios naftos kainos. Aukso kaina nukrito iki 2010 metų lygio. Tai – tikras lobis biržos spekuliantams, dirbantiems ir su meškom, ir su buliais (t.y. mažėjimo ir didėjimo kryptimis). Jiems nesvarbu, ar kainos kyla, ar auga. Svarbiausia, kad apskritai judėjimas būtų. Ir kuo didesnis, juo geriau. Ta prasme ilgalaikės prognozės, kad aukso kainos gali dar kristi, netikslios, nes po to jos vėl būtinai kils. Kitaip nebūna.

http://www.traders.lt/page.php?id=21454

Na, o kinai ir rusai galės dar pasididinti savo aukso atsargas patraukliomis kainomis. Lietuva, žinoma, to nedarys, nes ne jos kompetencijoje rūpintis savo reikalais.

Penkios valstybės – Australija, Belgija, Malaizija, Nyderlandai ir Ukraina – paprašė JT įkurti MH17 katastrofos tyrimo tarptautinį tribunolą. Rusija tam pasipriešino, nes nebaigtas katastrofos tyrimas. Ta proga proamerikietiška spauda sukėlė tikrą isteriją.

http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/r-valatka-kodel-butinas-tarptautinis-tribunolas-mh17-keleiviu-zudikams-ir-putino-klikai.d?id=68521696

Atrodo, kad teisėtas Rusijos reikalavimas – pateikti tyrimo išvadas – neatitinka Vašingtono interesų. Rusija turi būti apkaltinta bet kuriuo atveju. Nors įvairiuose šaltiniuose vis daugėja nuomonių, kad šį teroro aktą įvykdė ne Rusija. Kitaip kodėl gi JAV nepaviešina duomenų iš savo palydovų? Smulkiau apie tai – Kazimieras Juraitis. Žurnalistika ir Valatkizmas Lietuvoje po Nepriklausomybės praradimo.

http://sauksmas.lt/kazimieras-juraitis-zurnalistika-ir-valatkizmas-lietuvoje-po-nepriklausomybes-praradimo.html#more-5975

Kol džiugiai laukiame Lietuvai priklausančių 325 imigrantų, R. J. Dagys siūlo pratintis prie realesnio skaičiaus – pusės milijono. Kaip nekart įspėjo kai kam tradiciškai neįtinkantis signataras Rolandas Paulauskas, nedidelė pradžia – tai vėjelis, dvelkiantis pro beprasiveriančius Overtono langus. Varlė taip pat nepastebi, kad išverda, jei vandenį palengva kaitinti.

http://ldiena.lt/straipsnis/1732/sakome-taip-pusei-milijono-imigrantu-lietuvoje

O tuo tarpu vengrai Briuseliui nepaklūsta ir nuo pabėgėlių tveriasi tvoromis. Nepaisydami ES spaudimo priimti pabėgėlius, vengrai tveria 4 m. aukščio ir 175 km ilgio tvorą, nes pabėgėlių skaičius per vienus metus padvigubėjo ir nuo 40 tūkstančių pernai išaugo iki 80 tūkstančių šįmet.

http://ru.euronews.com/2015/07/25/hungary-opposition-condemns-pm-orban-s-link-between-migrants-and-terrorism/

Atsakydamas į Putino kvietimą lietuviams apsilankyti Rusijoje, Delfi pasigyrė, kad Lietuvoje gyvena virš 3 mln.žmonių. Sako, pas mus ir ekonomika auga, ir apskritai, gyvenimas gražus ir vis gerėja.

Kad gyvenimas bet kokiomis aplinkybėmis gali būti gražus – sutinkame. Na, gal tik ne visiems… Todėl siūlome pirkti dviračius (Ispanijoje dabar dviračių perka tiek, kiek buvo tik pokary), pratintis prie sveiko gyvenimo būdo ir maisto, kuo daugiau gerti vandens. Na ir, žinoma, neprarasti gero ūpo.

Šauksmas