Savaičių mūšis: Rusijos "specialiosios medicinos pajėgos" atliko "operaciją" Italijoje

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-05-16 13:04:00, skaitė 917, komentavo 0

Savaičių mūšis: Rusijos

Konsoliduotos Rusijos radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos būrių specialistai baigė misiją Europos COVID-19 koronaviruso pandemijos epicentre, jie parodė profesionalių, operatyvių ir veiksmingų veiksmų, kaip išspręsti globalią problemą, pavyzdį

Grįžus į Rusiją, "Italijos patirtis" kovojant su koronavirusine infekcija tikrai sulauks paklausos.

Į Čkalovskio oro uostą netoli Maskvos atvyko devintasis ir dešimtasis karinis lėktuvai Il-76 su Rusijos "specialiųjų medicininių pajėgų" specialistais ir įranga, kurie padėjo kovoje su COVID-19 Italijos Respublikoje. Užduotys baigtos.

Anksčiau, teikdama tiesioginę pagalbą Italijos žmonėms Rusija į Italiją išsiuntė aštuonias mobiliąsias komandas (apie 100 pirmaujančių karo virusologų ir gydytojų), diagnostinę įrangą, automobilių kompleksus aerozoliniam transporto ir teritorijos dezinfekavimui, vieną iš 15 radiacijos, cheminės ir biologinės gynybos kariuomenės (RChBZ) laboratorijų, kita medicinos įranga. Rusijos gynybos ministerijos lėktuvai skubiai perkėlė į Pratica di Mare oro bazę, esančią 30 kilometrų nuo Romos, komandiruotus karininkus ir viską, kas reikalinga darbui.

Rusijos specialistai pirmą kartą atvyko į Italiją kovo 23-osios naktį ir iki gegužės 7 dienos atliko daugybę sudėtingų ir kritinių operacijų — šimtuose Lombardijos regiono ir Brescia provincijos gyvenviečių visiškai dezinfekavo kelis pagyvenusių žmonių pensionatus ir kitus epidemiologiškai sudėtingus objektus. Iš viso kelionės metu buvo sutvarkyta 120 pastatų ir statinių, 1 milijonas 200 tūkstančių kvadratinių metrų vidaus patalpų, daugiau kaip 500 tūkstančių kvadratinių metrų asfaltuotų kelių.

Be to, kai pradėjo veikti lauko ligoninę Bergame (balandžio 6 dieną), Rusijos kariniai gydytojai priėmė 115 pacientų, sergančių koronavirusine infekcija, per gana trumpą laiką pasveiko 76 pacientai. Ligoninėje dirba aštuonios medicinos ir slaugos komandos, daugiau nei 32 Rusijos Federacijos gynybos ministerijos medicinos specialistai visą parą, trimis pamainomis, pacientai buvo priimami ir gydomi intensyviosios terapijos skyriuose ir lengvo ar vidutinio sunkumo COVID-19 skyriuose.

Grįžęs į Rusiją, "specialiųjų medicinos pajėgų" būrys imsis sanitarinių ir epidemiologinių priemonių. Ir vėliau — vėl į mūšį, nes pandemija dar neįveikta.

Septynių savaičių mūšis

Tai buvo orientacinė, reikšminga ir labai naudinga Italijos ir visos Europos patirtis tarptautiniame bendradarbiavime kovojant su koronaviruso pandemija. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kovo 21 dieną telefoniniame pokalbyje su Italijos ministru pirmininku Giuseppe Conte patvirtino esąs pasirengęs padėti kovoje su koronavirusu. Iškart po to Rusija, nepadarydama žalos savo saugumui, ir pažodžiui, per dvi dienas, penkiolika IL-76 pervežė į Italiją maža, labai profesionalia, nepaprastai efektyvia medicinos komanda, aprūpinta naujausiomis technologijomis. Ko verta vien "Syč" modulinė sistema patogeninių biologinių medžiagų analizei esant biologinėms situacijoms. Neatsitiktinai Rusijos gelbėjimo desantą asmeniškai pasitiko Italijos užsienio reikalų ministras Luigi Di Mayo ir Italijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas Enzo Vecciarelli. Susijaudinęs Di Mayo pažengusiai Rusijos ekspertų grupei sakė, kad Italijos gynybos ministerija yra visiškai jų žinioje.

Taip, dar prieš pradedant kovą su koronavirusine infekcija ir sunkiausių ligonių gydymą, Maskva suteikė vilties dėl išsigelbėjimo, o Rusijos kariuomenė surengė perversmą daugelio europiečių galvose. Geras pavyzdys geriausiai atsako į klausimą "Ar Rusija nori karo?", liudija tikruosius Rusijos principus, galimybes, priemones ir tikslus (žinoma, tai nėra bandymas suskaidyti NATO ir Europos Sąjungą, kaip rašė kai kurios Vakarų žiniasklaidos priemonės).

Leiskite priminti, kad Italijoje nuo koronavirusinės infekcijos mirė daugiau kaip 31 tūkst. žmonių (mirtingumas 14 proc.), Bergamo miestas kovo viduryje virto "koronaviruso pragaru", o vietinis krematoriumas negalėjo susitvarkyti su darbu. Respublikoje buvo užsikrėtę daugiau nei 4800 sveikatos priežiūros darbuotojų — dvigubai daugiau nei Kinijoje. Esant tokioms sąlygoms, Rusijos gynybos ministerijos konvojus padarė 600 kilometrų žygį nuo Romos iki Bergamo, ir ekspertai iškart pradėjo dirbti. Sunku pervertinti šią pagalbą.

Nuo gegužės 14 dienos Italijoje pasveiko 115 288 žmonės, 74 194 žmonės liko aktyviojoje ligos fazėje (jų yra daug, bet galėjo būti kelis kartus daugiau). Vertingas RF Gynybos ministerijos indėlis į šį drąsinantį gęstančios epidemijos vaizdą. Logiškas nesavanaudiškos septynių savaičių Rusijos specialistų kovos su COVID-19 rezultatas buvo Italijos žmonių įvertinimas, nuoširdi padėka ir svarbus Italijos gynybos ministro Lorenzo Guerini pareiškimas apie pasirengimą atsakyti tuo pačiu (gegužės 7 dieną telefoniniame pokalbyje su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu). Galbūt abiejų šalių karinis ir medicininis bendradarbiavimas bus konstruktyvus ir už pandemijos ribų.

Padėtis Rusijoje

Taip, "žvalgyba mūšyje" vyko Italijoje. Rusijos radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos būrys į Apeninų pusiasalį išsiuntė tik vieną iš savo 15 laboratorijų, 20 specialių mašinų, iš 2065 vienetų, ir mažiau nei šimtą kariškių iš visų 20 tūkst. Dabar Radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos būrio karo gydytojai ir specialistai geriau žino, kaip kovoti su nematomu priešu, kaip organizuoti prevencines priemones ir gydyti pacientus. Rusijoje išlieka sunki epideminė padėtis.

Šiandien pirmą kartą nuo gegužės 2 dienos per dieną buvo nustatyta mažiau nei 10 tūkstančių naujų COVID-19 infekcijos atvejų. Vis dėlto bendra sergamumo statistika (daugiau nei 252 tūkst. žmonių) pakelia Rusiją į trečiąją vietą pasaulyje — po JAV ir Ispanijos. Dar laukia daug darbo.

Be karinių medicinos struktūrų, kiekvienoje Rusijos Federacijos apygardoje yra atskira Radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos būrio brigada. Tuo remiantis nuo balandžio mėnesio formuojami mobilūs padaliniai, kurie prireikus greitai atliks specialų pramonės įmonių, medicinos įstaigų ir kitų gyvybiškai svarbių objektų dezinfekavimą. Išlaikydami šalies mobilizacijos mechanizmus, RChBZ specialistai taip pat užtikrina pavasario šaukimo kampanijos saugumą. Prevencinės priemonės — kiekviename regione ir visais šaukimo etapais.

Be to, Rusijos gynybos ministerijos specialistai pažadėjo iki gegužės 15 dienos paleisti dar aštuonių daugiafunkcių medicinos centrų eksploataciją, tokiu būdu departamentas įvykdys valstybinę užduotį pastatyti 16 daugiaprofilinių medicinos centrų į 15 šalies regionų. Galbūt tokia apimtimi jų neprireiks, jie liks rezerve, tačiau ši operatyvinė kovos su pandemija patirtis yra labai svarbi. Kas žino, kokie nauji virusai mūsų laukia ateityje.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.