Pasakos apie kainų mažinimą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2020-05-12 19:43:00, skaitė 800, komentavo 0

Pasakos apie kainų mažinimą

Lietuvos ekonomistai žmonėms sako, kad dėl koronaviruso, ilgos gamybos prastovos ir ekonomikos krizės sumažės... daugelio prekių ir paslaugų kainos

Patys žmonės nustebę skaito tokias prognozes, stovėdami eilėse Užimtumo tarnyboje, ir liūdnai šypsosi.

— Dariau, paklausyk gerų naujienų, kurias perskaičiau viename iš lietuviškų leidinių. Pasirodo, tuoj tuoj parduotuvėse sumažės kainos. Ir tada mudu už 300 eurų bedarbio pašalpą gyvensime vargo nematydami!

— Mariau, baik iš manęs tyčiotis. Ar prisimeni savo gyvenime bent vieną kainų mažinimo pavyzdį? Kartais man tiesiog šlykštu skaityti tokius ekonomistų komentarus. Jie tyli kaip žuvys, kai verslininkai ir prekybos centrai tyliai kelia kainas 10–15 procentų, o kai sumažina 1–2 %, šaukia apie tai kaip didelę pergalę. Mano žmona nuolat stebi kainas ir aš labiau ja pasitikiu nei įvairiais ekonomistais. Ji sako, kad anksčiau už standartinį produktų rinkinį savaitei mūsų šeimai ji mokėjo 45–50 eurų, šiandien tai jau sudaro daugiau nei 60 eurų. Va tau ir kainos sumažinimas.

— Bet juk ekonomistas straipsnyje sako, kad prekių ir paslaugų kainos mažės.

— Žinai, Mariau, šiandien esame tokioje bedugnėje, kad be prekių ir paslaugų galime išsiversti, o štai be produktų — niekaip. Aš noriu valgyti kiekvieną dieną, o kad pasikeisčiau duris, galiu palaukti ir geresnių laikų. O kirpyklų atidarymas po karantino man nelabai rūpi. Mano žmona pasiėmė mašinėlę ir mane nuskuto plikai. Taigi, šeima sutaupė dešimt eurų. Ir mes juos išleisime produktams.

— Na, jei taip samprotausim, tai pasirodys, kad ir naujų drabužių neverta pirkti. Bet pažiūrėk, kaip krito kuro kaina degalinėse! Beveik 20 procentų!

— Žinai, aš apskaičiavau, kad keliauti viešuoju transportu yra daug pigiau. Juk automobiliui reikia ne tik benzino. Nepamiršk, kad kiekvienais metais reikia pakeisti kai kurias dalis, atlikti techninę priežiūrą, pakeisti ratus. Ir kartą per dvejus metus reikia paruošti automobilį apžiūrai. Tai taip pat yra papildomos išlaidos. Taigi, pigus benzinas dar nėra gyvenimo lygio rodiklis šalyje, kurioje minimalus atlyginimas "į rankas" yra tik 420 eurų.

— Sutinku, kad tam tikrų rūšių prekių ir paslaugų kainų kritimą iškart kompensuoja aukštesnės būtiniausių prekių ar maisto produktų kainos.

— Todėl ir netikiu įvairiais ekonomistais, bet pasitikiu savo žmona, mūsų šeimos buhaltere...