"Negalima skubėti": Putinas su valdytojais aptarė apribojimų panaikinimą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/russia/... 2020-05-08 18:49:00, skaitė 779, komentavo 11

Kaip pažymėjo Rusijos vadovas, bet koks skubotas sprendimas atšaukiant ribojamąsias priemones dėl COVID-19 gali pabloginti situaciją. Kartu "Rospotrebnadzor" vadovė pateikė planą, kaip ateityje laipsniškai panaikinti apribojimus

VILNIUS, gegužės 6 — Sputnik. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas surengė pasitarimą dėl ribojamųjų priemonių, skirtų ekonomikai ir socialinei sferai palaikyti karantino metu, įgyvendinimo.

Visų pirma, valstybės vadovas nurodė pranešti, kaip veikia gyventojų rėmimo priemonės atsižvelgiant į koronaviruso situaciją ir kiek žmonių jau yra gavę ar gaus tokią pagalbą artimiausiu metu.

Pasak Putino, valdytojai, remdamiesi "Rospotrebnadzor" rekomendacijomis, turi priimti sprendimus dėl tolesnių veiksmų regionuose po gegužės 11 dienos.

"Žinoma, gyvenimas yra sudėtingesnis, daug sudėtingesnis už bet kokias schemas, ir vis dėlto svarbu turėti gerai pagrįstą, patikrintą kiekvieno šalies regiono veiksmų algoritmą, atsižvelgiant į ekspertų nuomonę", — teigė Putinas.

Jis taip pat pažymėjo, kad koronaviruso plitimo regionuose situacija yra skirtinga ir tik remiantis mokslininkų nuomone galima priimti sprendimą dėl ribojamųjų priemonių panaikinimo.

"Kažkur reikia išlaikyti ar net papildyti griežtas, pagrįstas prevencines priemones. Kai kur galima planuoti tam tikrą pagrįstą jų sušvelninimą. Bet tik remiantis mokslininkų, specialistų nuomone ir atsižvelgiant į visus veiksnius bei galimą riziką", — pridūrė Putinas.

Valstybės vadovas taip pat pabrėžė, kad tik remiantis mokslininkų nuomone gali būti priimtas sprendimas panaikinti ribojamąsias priemones.

"Negalima skubėti. Bet koks aplaidumas ar skubėjimas gali virsti lūžiu, grįžimu atgal. Mažiausios klaidos kaina yra mūsų žmonių saugumas, sveikata ir gyvybė. Todėl atsakomybė už kiekvieną sprendimą, kurį priima tiek kolegos iš vyriausybės, tiek regionų vadovai, yra nepaprastai didelė", — sakė valstybės vadovas.

Susitikimo metu ministrai pristatė priemones, kurių buvo imtasi atsižvelgiant į koronavirusą.

Apie situaciją darbo srityje

Darbo ministerijos vadovas Antonas Kotiakovas teigė, kad 63 tūkst. rusų, netekusių darbo po kovo 1 dienos, gauna papildomas išmokas už vaikus iki 18 metų.

"Specialios paramos priemonės taip pat yra skirtos šeimoms su vaikais, kuriose vienas iš tėvų liko be darbo po kovo 1 dienos. Šiuo atveju balandžio ir birželio mėnesiais bedarbio pašalpa didėja proporcingai tokių vaikų skaičiui — 3 tūkst. rublių vienam vaikui. Pažymiu, kad tokias išmokas jau gauna 63 tūkst. žmonių", —  sakė Kotiakovas.

Be to, pasak jo, 1 milijonas 243 tūkst. žmonių yra registruoti bedarbiai Rusijos Federacijoje, įskaitant 240 tūkst. per pastaruosius du mėnesius.

Ministras priminė, kad praradusių darbą po kovo 1 dienos pašalpų dydis yra 12130 rublių, tokių jau daugiau kaip 208 tūkst. Tokių išmokų yra skirta 1,8 milijardo rublių.

Apie situaciją medicinoje atsižvelgiant į COVID-19

Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas Michailas Muraška pažymėjo, kad Rusijoje pacientams, sergantiems koronavirusu, lovų netrūksta.

"Iš viso yra įrengta 126 tūkst. lovų, intensyvios terapijos lovos, mes stebime jų apkrovą, turime informacinę sistemą, leidžiančią pamatyti kiekvieną pacientą. O šiandien bendras lovų skaičius — 36 procentai viso susirgusiųjų skaičiaus — laukia pacientų. Todėl šiandien nematome jokių trūkumų ar problemų dėl hospitalizacijos", — teigė Muraška.

Daugiau nei 110 tūkst. gydytojų ir daugiau kaip 236 tūkst. paramedikų visoje Rusijoje teikia pagalbą koronavirusine infekcija sergantiems žmonėms. Taip pat pasitelkta medicinos mokyklų studentų — apie 41 tūkst. abiturientų.

Taip pat, pasak skyriaus vedėjo, apie 1133 koronavirusu sergantiems žmonėms atliekama dirbtinė plaučių ventiliacija, keturi iš jų yra vaikai.

"Šalies ligoninėse, turinčiose patvirtintą ar įtariamą koronavirusinės infekcijos diagnozę, šiandien yra apie 80 tūkst. žmonių, iš jų 1133 pacientai, kuriems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, įskaitant keturis vaikus", — teigė Muraška.

Anot ministro, vyrai koronavirusu serga sunkiau nei moterys.

"Sunkios [koronaviruso] eigos formos, kurias mes jau matome šiandien, yra labiau būdingos vyresniems nei 60 metų pacientams, pacientams, kenčiantiems nuo arterinės hipertenzijos, cukrinio diabeto, nutukimo. Matome, kad vyrai serga sunkiau nei moterys", — teigė Muraška.

Apie apribojimų panaikinimo pagrindus

Ana Rosova, "Rospotrebnadzor" vadovė, vyriausioji Rusijos sanitarijos gydytoja, kaip apribojimų panaikinimo pagrindą įvardijo pacientų, sergančių COVID-19, augimo tempą, tyrimų apimtį ir lovų pakankamumą Rusijos regionuose.

"Visi šie rodikliai vertinami retrospektyviai per vieną ar dvi savaites, tai yra susiję su inkubaciniu periodu", — pridūrė ji.

Kol kas agentūra siūlo panaikinti dėl koronaviruso nustatytus apribojimus trimis etapais.

Pirmajame koronaviruso apribojimų panaikinimo etape numatyta galimybė sportuoti gatvėje, vaikščioti su vaikais ir prekybos bei paslaugų darbo atnaujinimą, bet su būtinuoju socialiniu atstumu.

Antrajame etape panaikinant apribojimus, nustatytus Rusijoje dėl koronaviruso, suteikiama galimybė vaikščioti, atnaujinti švietimo organizacijų ir prekybos vietų darbą.

Trečiajame etape bus pradėta gyventojų rekreacinių objektų, t. y. parkų, aikščių veikla, bet laikantis socialinio atstumo.

Tuo pačiu metu, kaip pažymėjo Popova, rizikos grupei priklausantys asmenys ir sergantys lėtinėmis ligomis vis tiek turės imtis papildomų atsargumo priemonių, norint išvengti koronaviruso.

Kaip pažymėjo Popova, visos priemonės, kurių imtasi Rusijoje, leido dviem mėnesiams atidėti koronaviruso plitimą, pasitelkti tarptautinę patirtį ir paruošti pagrindą kovai su nauja infekcija. Saviizoliacija taip pat leido išvengti spartaus koronavirusinės infekcijos plitimo.

Anot "Rospotrebnadzor" vadovės, padėtis Rusijoje dėl koronaviruso yra unikali, daugelyje regionų pacientų augimo tempai neviršija trijų procentų.

"Saviizoliacija leido mums išlyginti sergamumo viršūnę, išvengti sprogstamo naujų atvejų skaičiaus padidėjimo. O dabar, saviizoliacijoje, žmogus bendrauja tik šeimos rate arba darbo komandoje, jei ir toliau dirba", — pažymėjo vyriausioji sanitarijos gydytoja.

Tačiau iki gegužės 12 dienos svarbu išlaikyti teigiamą koronaviruso situacijos raidos tendenciją, kuri atsirado daugelyje regionų, atsakomybė tenka kiekvienam asmeniui.

"Laipsniškas apribojimų panaikinimas visoje šalyje yra įmanomas tik tuo atveju, jei kiekvienas asmuo įgyvendins savo atsakomybės priemonę. Mes vis dar turime savaitę ir būtinai turime išlaikyti teigiamą tendenciją, kuri pastebima daugelyje regionų", — pažymėjo "Rospotrebnadzor" vadovė.

Be to, pasak skyriaus vedėjos, pablogėjus koronaviruso situacijai, gali būti atnaujintos ribojamosios priemonės.

"Dar kartą pabrėžiu, kad, remiantis siūlomomis rekomendacijomis, sprendimą dėl laipsniško apribojimų panaikinimo priims regiono vadovas, o epidemijos komplikacijų atveju gali būti atnaujintos ribojamosios priemonės", — teigė Popova.

Pasak Maskvos mero Sergejaus Sobianino, Maskvos pramonės įmonės pradeda veikti gegužės 12 dieną. Tačiau tai nereiškia saviizoliacijos panaikinimo.

"Tai yra svarbu miesto ekonomikai ir labai svarbu šalies ekonomikai, nes Maskvos įmonių užsakymai sukuria apie 3,5 milijono darbo vietų visoje šalyje, teikia darbą mašinų gamybos įmonėms, statybų pramonės įmonėms ir pan. Tai turi gana didelę sinergiją", — pažymėjo Sobianinas.

Tačiau Maskvos valdžia mano, kad dar per anksti atverti paslaugų sektorių.

"Mes manome, kad kol kas išėjimas iš saviizoliacijos ir ribojamųjų priemonių paslaugų sektoriuje yra pernelyg ankstyvas, o mūsų stebima situacija neleidžia atskleisti paslaugų sektoriaus, gyvenimo ir panašiai", — sakė jis.

Taip pat, anot jo, Maskvoje kelis kartus padidėjo testavimas, o tai turi įtakos fiksuojamų atvejų skaičiaus padidėjimui, tačiau nerodo sergamumo padidėjimo.

Rusijoje, naujausiais duomenimis, buvo nustatyti 165 929 koronavirusinės infekcijos atvejai, 21 327 žmonės pasveiko, 1 537 mirė.