Selektyvus baudžiamumas: netolerancijos skleidimas Lietuvoje plintant koronavirusui

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-26 21:44:00, skaitė 835, komentavo 1

Selektyvus baudžiamumas: netolerancijos skleidimas Lietuvoje plintant koronavirusui

Žmogaus mąstymas ir požiūris į gyvenimą gali daryti jam įtaką. Pakitusi kalba taip pat. Žodžiai turi kuriančią arba griaunančią galią

Vieni žodžiai atima drąsą, naikina asmenybę, griauna tarpusavio santykius kiti pakylėja ir įkvepia, vienija, vienus sako linkintys mums gero, kitus šnibžda nuodingai.

Plintant koronavirusui susidarė palankios sąlygos skleistis netolerancijai. Socialiniuose tinkluose taip pat. Daliai visuomenės per krizę tradiciškai kyla noras ieškoti kaltų. Bet ne visi vienodai kalti. Ne vienodai baudžiami. Arba visai nebaudžiami.

Humanitarinių mokslų daktarė, tinklaraštininkė, gidė Marija Oniščik neseniai po vieno iš savo Facebook draugų įrašu aptiko antisemitinių komentarų. Tai buvo raginimai žydams važiuoti atgal į Izraelį ir teiginiai, esą, kur pinigai — ten ir žydai.

Marija Oniščik informavo Facebook  administratorius apie netinkamo turinio komentarus. Taip pasielgė ne pirmą kartą.

Vis dėlto socialinio tinklo administratorių atsakymas kaunietę nustebino — teisindamiesi žmogiškųjų išteklių trūkumu, jie antisemitinio turinio komentarų ne tik nepašalino, bet net neperžiūrėjo. Tuomet Maskvoje gimusi žydė, 38-erius metus gyvenanti Lietuvoje, pasidalijo atsakymu savo Facebbok`o laiko juostoje.

Marija Oniščik: "Ką tik dar kartą bandžiau įskųsti antisemitinius feisbuko komentarus (...), o feisbukas atsisakė juos tikrinti ir išmetė man tokį paaiškinimą: "Savo komandoje turime mažiau žmonių, galinčių peržiūrėti pranešimus dėl koronaviruso (COVID-19) protrūkio. Labai stengiamės skirti prioritetą tam turiniui, kuris yra labiausiai pažeidžiamas". Taip kad, antisemitai, rasistai ir homofobai, galite laisvai rašinėti, kas tik į galvą šauna, nes dėl koronaviruso susidarė internetinės neapykantos tramdymo atostogos".

Neapykantos tramdymo atostogos
Neapykantos tramdymo atostogos

Pasak Oniščik, panašaus turinio komentarų internete apstu. "Aš esu tas žmogus, kuris nuolat siunčia feisbukui panašius pranešimus ir nuolat gaunu atsakymus, kad jie nerado nieko, kas prieštarautų bendruomenės taisyklėms. Kaip pažeidimą turbūt jie vertina tik tuos atvejus, kai kažkas grasina mirtimi ar bent jau sumušimu". "O jei žmogus tiesiog lieja raginimus važiuoti žydams "atgal į Izraelį", arba kaltinimus, kad "jie čia visus nupirko, nes turi daug pinigų", tai esą nieko tokio", —retoriškai klausia Oniščik.

Jos žodžiais, socialinio tinklo atstovai kaip išeitį iš nemalonios situacijos dažniausiai siūlo užblokuoti įžeidžiamai rašantį asmenį. "Taip galima visus kitaip manančius feisbuko draugus užblokuoti ir sėdėti tarsi burbule galvojant, kad Lietuvoje netolerancijos nėra. Tačiau tie, kurie skelbia "Lietuva — lietuviams" ir panašiai, jie dėlto niekur nedings ir toliau platins neapykantą visuomenėje", — problemą įžvelgia Oniščik.

Oniščik įsitikinimu, Facebook`o Lietuvos administratoriai turėtų reaguoti į visas antisemitizmo apraiškas. "Tai nėra tas pats, kas pasakyti: nemėgstu storulių arba akiniuotų. Turi būti užbrėžta tam tikra raudona linija, visuomenei aiškiai pasakoma, kad rasizmas, antisemitizmas, homofobija yra už šios linijos ir jos negalima peržengti", — sako Oniščik, kuri įsitikinusi, kad antisemitinio diskurso pasmerkimas turi būti ne pačių žydų, bet visų piliečių rūpestis. Taip pat ir teisėsaugos. Kuri tapo ypač jautri savo pačios raudosios linijos atžvilgiu.

Populiaru socialinėse erdvėse su kitais dalintis informacija apie policijos pareigūnus ir jų vykdomas veiklas , gausu Facebook grupių sukurtų konkrečiai vairuotojams. Kartais pasitaiko, kad norint įspėti kitus vairuotojus, pateikiamas neadekvatus tekstas gali žeisti policijos pareigūnus. Ir policijos pareigūnai įsižeidė bei pareikalavo satisfakcijos. Tai aprašė ir vietinė, ir respublikinė žiniasklaida.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto ir vidaus tyrimų skyriaus pareigūnai 2020 metų kovo 20 dieną pastebėjo įrašą Facebook grupėje "Pagalba vairuotojams Tauragėje", kad pilietis, gimęs 1979 metais, patalpino įrašą "Tebestovi Svolaciai pinigu renkas", kuris yra užgaulus, žeminantis ir menkinantis policijos pareigūnų reputaciją. Įvertinus visas aplinkybes buvo kreiptasi į Tauragės apylinkės teismo Tauragės rūmus, kad jie išnagrinėtų administracinę medžiagą dėl įžeidžiančio komentaro internetinėje erdvėje. Teisena buvo nutraukta nenustačius pažeidimo.

Tauragės apskrities policijos pareigūnai įsižeidė
Tauragės apskrities policijos pareigūnai įsižeidė

Tačiau būta atkaklumo ir ginant pareigūno garbę bei orumą, buvo kreiptasi į Klaipėdos apygardos teismą ir gautas nutarimas, kad visgi asmuo savo komentaru ne tik įžeidė policijos pareigūną atliekantį savo tiesiogines pareigas, bet kartu ir visą policijos bendruomenę. Taigi buvo priimtas neskundžiamas nutarimas, kad pilietis yra kaltas ir jam, vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 508 str., paskirta 115 eurų bauda. Teisingumas triumfuoja!

Teisingumo triumfo proga Tauragės policija išplatino pranešimą. Universalų.

"Primename, kad socialinė erdvė nėra skirta įžeidinėti policijos pareigūnus ar kitus asmenis. Atminkite, kad socialiniai tinklapiai taip pat yra ir vieša erdvė, kurią mato visi žmonės ir už padarytus nusižengimus kitų asmenų atžvilgiu reikia atsakyti pagal Lietuvos Respublikos įstatymus. Todėl prieš skelbdami informaciją, kuri gali turėti įtakos kitiems, pagalvokite apie galimas pasekmes sau", — rašoma Tauragės policijos pranešime.

Socialinio tinklo Facebook Lietuvoje administratoriams yra iš ko pasimokyti. Iš Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų. Savo ruožtu policijos pareigūnai, ir ne tik Tauragės, privalėtų būti jautresni ir kitų bendruomenių užgauliojimams. Įskaitant ir žydų.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija