Svingas su VSD

Autorius: Zigmas Vaišvila, Audrius Nakas Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/svinga... 2020-04-05 09:25:00, skaitė 818, komentavo 3

Svingas su VSD

Iš kairės į dešinę: šalies vadovas Gitanas Nausėda, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Valstybės saugumo departamento lyderis Darius Jauniškis. Viduryje baltame stačiakampyje grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui: Audrius Nakas ir Zigmas Vaišvila.

Po Vytauto Pociūno eliminavimo iš Lietuvos VSD, o vėliau ir fizinio eliminavimo – Lietuvos saugumas (žvalgybos tarnybos) ekonominių, o tuo labiau pandemijų grėsmių nevertina. Užduotys kitos.

Tai – ne įstatymų leidėjo, t.y. LR Seimo, bet nežinia kieno užduotys, kurių vykdymą apmoka Lietuvos mokesčių mokėtojai.

Visa tai puikiai atskleidžia taip vadinami LR Valstybės saugumo departamento (toliau – VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento ir LR Krašto apsaugos ministerijos (toliau – AOTD) kasmetiniai VSD ir AOTD „Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimai“, kuriuose aprašomos net grėsmės Rusijos ir net Kinijos valstybėms, bet nėra nė žodžio apie ekonomines ir socialines grėsmes Lietuvos valstybei ir jos piliečiams.

2016 m. kovo 30 d. spaudos konferencijoje LR Seime pristatant 2015 m. „Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą“, VSD direktorius Darius Jauniškis, kaip tikras saldofonas, atvirai paaiškino (įrašo 16-17 min., 27-28 min., 29-30 min.), kodėl grėsmėmis Lietuvai paskelbti net signatarai – tam tikri jų (ataskaitoje minimi du signatarai – Rolandas Paulauskas ir Zigmas Vaišvila) pasisakymai kelia grėsmę, nes Rusija juos cituoja: „Veiksmai kalba patys už save“, „Mes ne teisine prasme vertinome signatarų veiklą.“, Mes manome, kad tam tikri pasisakymai kelia grėsmę,.. parodo, kad Lietuvoje yra ir kitaip mąstančių,....“

Tuometinis LR Seimo narys Audrius Nakas taip pat pateko į šį Grėsmių vertinimą, nors taip iki šiol nepaaiškinta, kodėl jis buvo paskelbtas grėsme mūsų valstybei. Belieka manyti, kad priežastis ta pati, kaip ir dėl signatarų – žmogus skelbia savo nuomonę, nesutampančią su nuomone tų, kuriems tarnauja Lietuvos žvalgybos tarnybos.

Jei priežastys būtų kitos, tai VSD būtų kreipusis į LR Seimą ne tik dėl Seimo nario A. Nako apkaltos, bet, visų pirma, dėl skubaus teisės šiam Seimo nariui dirbti su slapta infomacija panaikinimo. VSD sutikimu Seimo nariui A. Nakui LR Seimas 2015 m. balandžio 17 d. buvo suteikęs leidimą dirbti su slapta informacija ir jos neatėmė iki pat jo darbo Seimo nariu pabaigos. Tai parodo, kokios dalykinės vertės tėra šie Grėsmių vertinimai...

Nėra galimybės net bandyti pateisinti šias tarnybas, nes iki šiol neįvykdytas 2018 m. liepos 26 d. JTO Žmogaus teisių komiteto įpareigojimas Lietuvos Respublikai pašalinti asmenis iš grėsmių vertinimų. Šio JTO komiteto paskelbtų baigiamųjų išvadų Nr.CCPR/C/LTU/CO/4 dėl žmogaus teisių padėties Lietuvoje vertinimo 27 ir 28 punktuose įrašyta, kad konkrečių asmenų nurodymas nacionaliniuose grėsmių vertinimuose be konkrečių priežasčių tik dėl nuomonės reiškimo pažeidžia žmogaus teises ir prieštarauja Tarptautinio pilietinių ir poltinių teisių pakto 19 str. (minties laisvė) ir 21 str. (susirinkimų laisvė).

Nėra ir galimybės apginti Tautos atstovybę – Seimą, kuris ne tik nereikalauja iš Lietuvos žvalgybos tarnybų įvykdyti šį JTO įpareigojimą mūsų valstybei, bet ir ignoruoja pagrindinės tarptautinės organizacijos – Jungtinių Tautų – privalomus nurodymus. Mus priėmė į Jungtines Tautas 1991 m. rugsėjo 17 d., tuo metu mes tuo didžiavomės, o šiandien negerbiame šios 193 valstybes jungiančios organizacijos sprendimų. Tai – nepagarba mūsų Tautai ir valstybei.

Nuo 2016 m. kovo 31 d. signataras Z. Vaišvila ir tuometinis LR Seimo narys A. Nakas reikalavo, kad VSD ir AOTD pašalintų juos iš 2015 m. „Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo“, pateiktų informaciją, kurios pagrindu jie buvo įrašyti į šį grėsmių mūsų valstybei sąrašą.

Iki šiol tai nepadaryta.

Po to, kai jie kreipėsi į teismą dėl šio šmeižto privataus kaltinimo tvarka, baudžiamosios atsakomybės išsigandęs D. Jauniškis 2017 m. rugsėjo 29 d. VSD raštu Nr.18-7958 patvirtino, kad jie nėra grėsmės Lietuvos saugumui.

Teismui nurodžius, kad šiuose VSD ir AOTD vadovų veiksmuose yra piktnaudžiavimo tarnyba požymių, Z. Vaišvila ir A. Nakas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Tik po Vilniaus apygardos teismo dūrio pirštu į akį prokuratūrai – nurodymo, kad vienu metu Z. Vaišvila ir A. Nakas negali būti ir grėsmėmis (būti įrašyti į Grėsmių vertinimą), ir nebūti jomis, anot 2017-09-29 VSD rašto.

Tik tuomet VSD ir AOTD prokuratūrai paaiškino, kad medžiaga, kurios pagrindu šie asmenys buvo įrašyti į minėtą Grėsmių vertinimą, nėra slapta.

Pasirodo, kad grėsmėmis Lietuvai jie buvo apšaukti dėl to, kad juos citavo Rusijos žiniasklaida. Z. Vaišvilos citavimo skaičių per 2 metus ir 3 mėnesius VSD nurodė, bet nepateikė, A. Nako – nenurodė.

Prokuratūra apsaugojo VSD ir AOTD vadovus nuo atsakomybės. Kol kas.

Šiemet Z. Vaišvila ir A. Nakas pareikalavo, kad VSD ir AOTD, nenorinčios jų pašalinti iš 2015 m. „Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo“, įrašytų į jį tai, ką jos jau pripažino – kad jie nėra grėsmės Lietuvai. VSD ir AOTD „nepastebėjo“, kas buvo prašyta, o į kelintą jau kartą pateiktą signataro Z. Vaišvilos prašymą priimti jį drauge su A. Naku dėl šio klausimo net neatsakė.

Z. Vaišvilai ir A. Nakui beliko kreiptis į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl VSD ir AOTD neveikimo ir patirtos žalos atlyginimo.

Apibendrintą informaciją Z. Vaišvila ir A. Nakas pateikė ir Respublikos Prezidentui, pasiūliusiam Darių Jauniškį į VSD direktorius antrai kadencijai.

Iki šiol D. Jauniškis, kaip buvusios Prezidentės Dalios Grybauskaitės proteguotas kariškis, pakeitęs VSD direktoriaus pareigose iš D. Grybauskaitės „vilko bilietą“ gavusį Gediminą Griną, turėjo šios eks-prezidentės priedangą.

Todėl tikėtis permainų buvo sunku. Nes D. Grybauskaitę saugojo ir jos buvimas oficialia Rusijos Federacijos valstybės paslaptimi. Tačiau dabar jau klausimą Z. Vaišvila ir A. Nakas pateikė naujam Respublikos prezidentui Gitanui Nausėdai ir LR Seimui.

Z. Vaišvila ir A. Nakas tikisi, kad G. Nausėda nėra kurios nors užsienio valstybės paslaptis, kokia buvo ir tebėra D. Grybauskaitė.

Z. Vaišvila ir A. Nakas kviečia prezidentą G. Nausėdą nepažeidinėti Lietuvos Konstitucijos, kuria jis prisiekė jį išrinkusiai Tautai, o LR Seimą – gerbti ir JTO sprendimus ir LR Seimo narius išrinkusius Lietuvos piliečius.

Lietuva neturi teisės toleruoti tai, kad Lietuvos žvalgybos tarnybos nevykdo JTO sprendimų, kad šios tarnybos persekioja Lietuvos Respublikos piliečius dėl jų nuomonės viešo skelbimo.

Prezidentui G. Nausėdai Z. Vaišvila ir A. Nakas pasiūlė atsiimti D. Jauniškio kandidatūrą į VSD vadovus ir teikti LR Seimui kitą kandidatūrą, o Seimui – nepritarti šiai kandidatūrai.

Signataras Z. Vaišvila kreipėsi į G. Nausėdą dėl priėmimo be eilės šiuo klausimu, LR Seimo valdybos prašoma suteikti žodį signatarui Z. Vaišvilai plenariniame Seimo posėdyje.