Kada į rinką grįš brangi nafta?

Autorius: Aleksejus Sobko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-02 08:22:00, skaitė 645, komentavo 0

Kada į rinką grįš brangi nafta?

Diskutuojama, kiek savaičių ar mėnesių bus pakankamai saugyklų, kurių užpildymas leidžia bent kažkaip palaikyti kainų lygį ir "susieti" visą pagamintą naftą

Diskusija apie būsimas naftos kainas vis dar aktuali. Žinoma, dabar, žlugus paklausai, kainos neatspindi jokios pasiūlos ir paklausos pusiausvyros. Ir 

Visai neseniai, pagal balandžio mėnesio prognozes, tikėtasi, kad kritimas bus 15–20 mln. barelių per dieną, tai yra, apie 15–20 % viso pasaulio vartojimo. Dabar kalbama apie 25 mln. Atsižvelgiant į tai, jau diskutuojama, kiek savaičių ar mėnesių bus pakankamai saugyklų, kurių užpildymas leidžia bent kažkaip palaikyti kainas ir "susieti" visą pagamintą naftą.

Yra pagrindo manyti, kad nėra jokios priežasties kalbėti apie kainų karą ir rimtą naftos gavybos padidėjimą (apie tai kai kurie gamintojai paskelbė žlugus OPEC+ sandoriui). Be to, bus sunku parduoti šias papildomas apimtis, ir apskritai dabartinėmis aplinkybėmis tokie veiksmai yra netinkami.

Tačiau tuo pat metu neįmanoma tikėtis ir staigaus tiekimo pasiūlos apimčių sumažėjimo. Kai kur dalyviai išlaiko rinkos dalį, kai kur sustabdyti technologinius procesus nėra lengva. Iki šiol skalūnų nafta kažkokiu būdu sugebėjo sureaguoti į tiekimo pusę: JAV gręžimo įrenginių skaičius iškart sumažėjo 40 vienetų (nuo 664 iki 624) per savaitę. Tačiau čia poveikis produkcijai nėra iš karto pastebimas. Saudo Arabija gegužę jau paskelbė apie 600 tūkst. barelių per dieną eksportą — tai gali būti derybų elementas, nes naujos darbotvarkės akcentas vis dar yra didžiausių naftos gamintojų susitarimas.

OPEC+ susitarimo žlugimo priežastys aptariamos vis rečiau. Koronavirusas sumaišė visas kortas. Atsižvelgiant į tai, jau ne taip lengva suprasti, kas buvo teisus, kas kaltas, o svarbiausia — tai ne taip svarbu. Aišku, kad tokio paklausos sumažėjimo, kokį mes matome dabar (be to, kovo pradžioje, primename, Saudo Arabija reikalavo papildomų 1,5 mln. barelių per dieną apribojimų, dėl ko ir žlugo susitarimas), negalės kompensuoti joks sandoris.

Nepaisant to, naftos rinkos stabilizavimo klausimas vis tiek yra darbotvarkėje. Ir — iš dalies paradoksalu — naujasis susitarimas tarp stambiausių gamintojų, ko gero, tampa dar aktualesnis nei prieš mėnesį. Tiesiog todėl, kad kitaip neįmanoma per trumpą laiką išlyginti kainų.

Paprasti įvertinimai: leiskite per du mėnesius į saugyklas pakrauti maždaug du milijardus "papildomų" barelių (tarkime, 20 milijonų per dieną 50 dienų — turėtų būti pakankamai vietos). Tai reiškia, kad ateinančiais metais papildomai bus perkama apie tris milijonus barelių kasdien. Ir tai labai optimistinėmis sąlygomis, kai visiškai atkurta paklausa ir iki krizės ribotos gamybos apimtys (pagal OPEC+ susitarimą).

Iš to aišku, kodėl pagrindinėje versijoje, t. y. be "baltosios gulbės", kaip pasaulinio susitarimo tarp naftos gamintojų, stebėtojai mato labai greitą kainų atsigavimą (metų pabaigoje prognozuojama 40 USD už barelį), net jei karantino apribojimai pasibaigs artimiausiomis savaitėmis. 

Teoriškai turime dvi galimybes. Pirma, "nematoma rinkos ranka", kuri lemia kainų svyravimą plačiame diapazone, kai produkcijos perviršis ir žemos kainos toliau keičiami per mažomis investicijomis ir deficitu. Antras dalykas — yra galimi reguliavimo mechanizmai pagal OPEC, OPEC+ ar net platesnę koaliciją.

Tai, ką mes neseniai aptarėme kaip pageidautiną, tačiau vis dar hipotetinį scenarijų, tampa vis labiau tikėtina įvykių raida. Prisiminkite, kad pirmadienį Vladimiras Putinas ir Donaldas Trampas telefoninio pokalbio metu susitarė dėl konsultacijų naftos rinkoje energetikos ministrų lygmenyje. O Teksaso naftos pramonė paprašė Geležinkelių komisijos (iš tikrųjų tai yra valstybės naftos rinkos reguliatorius, koks jis yra buvęs istorijoje) apsvarstyti juodojo aukso gavybos apribojimus.

Išties, mažėjančios paklausos sukrėtimo mastas neturi precedento. Naftos kainos jau buvo žemos dešimtojo dešimtmečio pabaigoje–2000-ųjų pradžioje, tačiau tai yra nominali vertė. Net esant oficialiai infliacijai, jos yra pusantro karto mažesnės. Tuo tarpu atsargų per pastaruosius 20 metų dramatiškai sumažėjo, tai yra, padidėjo naftos gavybos išlaidos visame pasaulyje.

Norvegija nusprendė padidinti naftos pasiūlą pasaulinėje rinkoje, pranešė žiniasklaida. Sputnik radijo eteryje vyriausiasis Nacionalinio energetinio saugumo fondo analitikas Igoris Juškovas papasakojo, kaip situacija vystysis tokiu atveju.

Sunkiųjų markių kainos paprastai buvo neigiamos arba artimos dolerių vienetams išsiuntimo vietoje (faktas tas, kad ši alyva yra žemesnės kokybės, todėl ji yra kotiruojama su nuolaida klasikinėms biržų rūšims, be to, kad brangus transportavimas į paskirties vietas, žaliavų kainos gamybą priartina prie nulio).

Net daugelio kompanijų veiklos sąnaudos yra šiek tiek mažesnės nei dabartinės kainos. Kaip reaguoti į tokias įmones? Nutraukti gamybą? Ir pradėti ją, kai tik kainų lygis peržengs būtiną barjerą (tarkime, 30 USD)? Dirbti nuostolingai? Remiantis "IHS Markit" prognoze, nuo balandžio iki birželio mėnesio vis dar galima sumažinti pasaulio naftos gavybą kasdien maždaug dešimčia milijonų barelių.

Nebūtina kalbėti apie visas išlaidas (atsižvelgiant į kapitalo sąnaudas). Bendrovės jau paskelbė būsimų investicijų sumažinimą dešimtimis milijardų dolerių.

Mes kartojame, kad variantas yra įmanomas ne tik dėl ilgo kainų karo, bet ir dėl ilgo pusiausvyros atkūrimo. Tačiau dabar atrodo, kad nauji susitarimai yra būtini. Bet kokiomis sąlygomis?

Grįžkime mėnesiu atgal ir prisiminkime, kokia buvo pagrindinė pretenzija OPEC+ sandoriui. Palaikydami aukštas naftos kainas (60–65 dolerius už barelį) ir mažindami gavybą, jo dalyviai atidavė rinkos dalį kitiems, pirmiausia Amerikos, gamintojams.

Dalis stebėtojų būtent dėl ​​to kritikavo sandorį, kita dalis nurodė, kad nereikšmingas sumažinimas leidžia gauti didelį pelną — ir tai turėtų būti panaudota dabar, o toliau — laikas parodys.

Esant tokiai situacijai, buvo aiškiai nenumatytas kompromisas ir aukso vidurys — išlaikyti pagrindinių gamintojų susitarimą, tačiau esant tokiems gamybos apribojimo parametrams, kad tikslinė kaina siektų 50–55 dolerius už barelį. Tokiu atveju naujo "skalūno" prieaugio beveik nebus. Atrodo, būtina pripažinti, kad OPEC+ sandorio sėkmė ir 60–70 USD už barelį kainų lygis, be kita ko, sukėlė "apsvaigimą nuo sėkmės".

Bet jei problema buvo susijusi tik su skalūnų nafta, tuometinę politiką būtų galima tęsti su keletu išlygų. Galų gale, laikui bėgant ir palaipsniui blogėjant kuro atsargų kokybei, taip pat pamatytume Amerikos produkcijos stabilizavimąsi.

Čia yra dar vienas veiksnys, kurį Rusijos pareigūnai minėjo interviu po OPEC+ susitarimo žlugimo. Be skalūnų naftos, esant aukštoms kainoms, į rinką pradeda patekti kiti gamintojai, pirmiausia giliavandenės gavybos srityje. Šie projektai, skirtingai nei skalūnai, yra ilgai trunkantys — po patirtų kapitalo išlaidų tokia nafta bus gaminama net ir žemomis kainomis, nors ir nuostolingai. "Išjungti juos" per šešis mėnesius ar metus, pasitelkiant saikingą kainų karą, nepavyks.

Be to, koronavirusas sukėlė precedento neturintį paklausos žlugimą. Turint omenyje visus akivaizdžius dabartinės situacijos trūkumus, ji atveria unikalią galimybę visiems susitarti.

Dėl dabartinių įvykių visi rinkos dalyviai patirs nepatogumų. Skalūnų kasyba patiria spaudimą. Didžiausios naftos korporacijos jau prarado daugiau nei pusę savo kapitalizacijos ir persvarsto savo investavimo programas (ir iš tikrųjų visas ilgalaikes strategijas). Patirs smūgį, beje, ir suskystintų gamtinių dujų gamyba. Prieš kelias dienas "Shell" paskelbė pasitraukianti iš Amerikos SGD projekto (neveikiančio, projektas buvo tik rengiamas) "Lake Charles".

Koronavirusas panaikino senas diskusijas apie OPEC+ sumažinimo mastą. Tačiau liko problema, kad naftos gamintojai, kurie nedalyvauja sandoryje, naudojasi tik aukštų kainų pranašumais. O naujomis aplinkybėmis būtiniausia programa yra "didžiojo trejeto" susitarimai: Rusijos, OPEC ir JAV. Didžiausia programa yra pritraukti kitus gamintojus galbūt ne per šalis, o per konkrečias įmones.

Naftos kainų prognozė — nelengva užduotis. Malonu ir lengva pamąstyti apie būsimą naują susitarimą. Tačiau nereikia pamiršti ir neigiamo scenarijaus ("kiekvienas sau", lėtas atsigavimas) galimybės. Nafta yra ta tema, kurioje būtina atsižvelgti į pačius įvairiausius įvykių plėtros variantus tiek teigiama, tiek neigiama linkme.

Puikus pavyzdys yra dabartinis juodojo aukso kainų kritimas iki 1998 metų lygio. Juk dar prieš mėnesį tai atrodė neįsivaizduojama.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.

Didžiausi naftos kainų nuosmukiai
Didžiausi naftos kainų nuosmukiai