5 straipsnis nesuveikė: NATO griūna nuo koronaviruso smūgių

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.rubaltic.ru/articl... 2020-03-27 20:06:00, skaitė 1004, komentavo 15

5 straipsnis nesuveikė: NATO griūna nuo koronaviruso smūgių

Rusija suteikė karinę pagalbą Italijai vietoj jos sąjungininkų Šiaurės Atlanto aljanse. NATO neatsiliepė į pagalbos šauksmą, ko pasekoje dabar Italiją galiausiai gelbėja galimas Vakarų karinio-politinio bloko priešininkas. Po tokio konfūzo NATO galima drąsiai įtraukti į ilgą beprasmių tarptautinių organizacijų, kurios neveikia naujoje realybėje, sąrašą: Aljansas eksperimentiniu būdu įrodė savo neįgalumą.

Iš Rusijos į Italiją atvyko 14 Rusijos kosminių oro pajėgų karinių transportinių lėktuvų su Rusijos karinių gydytojų, epidemiologų, virusologų brigadomis, priemonėmis apsaugoti gyventojus nuo infekcijos, medicinine įranga koronavirusui diagnozuoti ir dezinfekuoti.

Rusijos kariškiai išsilaipina NATO „Praktika de Mare“ oro bazėje esančioje į pietus nuo Romos, suformuoja transporto kolonas ir keliauja į šiaurinę Italiją - koronaviruso epidemijos epicentrą. Radiacinės, cheminės ir biologinės saugos karinė (РХБЗ) vadovybė priešais televizijos kameras išskleidžia Apeninų pusiasalio žemėlapį ir numato gelbėjimo operacijos regioną.

Sąjungininkus NATO bloke nuo to kas vyksta Italijoje ištiko paralyžius, labiau primenantis komą.

Istorinių įvykių greitis ir mastas yra toks didelis, kad sąmonė tiesiog nespėja paskui juos.

Be to, pandemija jų pačių šalyse atitraukia nuo vykstančių tektoninių poslinkių geopolitikoje. Baimė dėl savos skūros neleidžia Šiaurės Atlanto aljanso „vanagams“ grįžti prie profesinių rusofobinių pareigų vykdymo, todėl dauguma jų tik įtraukia pilną krūtinę oro, kad po to tik dar garsiau sustaugti dėl naujo Rusijos sustiprėjimo.

Panaši reakcija buvo ir į prieš 5 metus įvykusį Rusijos kariuomenės atvykimą į Siriją. Apstulbimas dėl šalies aktyvumo, kuri jau buvo draugiškai nurašyta kaip „prisilaikiusi neteisingos istorijos pusės“, o ji įsikišo į patį sudėtingiausią Viduriniųjų Rytų konfliktą ir laimi ten, kur Jungtinės Valstijos nesugebėjo laimėti. Pasimetimas dėl to, kad pasmerkti Rusijos nesigauna, nes ji akivaizdžiai daro kilnų darbą: naikina islamišką terorizmą ir sprendžia pabėgėlių problemą vietoj  Europos.

Bet juk, velniai griebtu, nejaugi dabar pagirti už tai „įsisiautėjusią degalinę“?! 

Taip ir dabar. Specialiosios Rusijos РБХЗ pajėgos Italijoje gelbsti gyvybes - pavadinti tai „Rusijos agresija“ ir „okupacija“ liežuvis nesiverčia net išprotėjusiems rusofobams, kuriems dėl savo reputacijos prarasti jau seniai nėra ko.

Bet, po velnių, juk tai ta pati Rusijos kariuomenė pačioje europinės civilizacijos širdyje ir dar  NATO šalyje!

Kokią bent kiek adekvačią reakcija pademonstruoti prieš Maskvą šiuo klausimu, transatlantinio "solidarumo" apologetai dar nesugalvojo. tarpinis sprendimas - sakyti, kad tai yra Putino piar-ėjimas ir Kremliaus politinė technologija, kuria siekiama suskaldyti NATO ir pasiekti, kad būtų panaikintos sankcijos Rusijai.

Italijos laikraštis „La Stampa“ perdavė iš aukšto lygio šaltinių žodžius, kad Rusijos pagalba kovoje su koronaviruso pandemija yra „mažai naudinga arba visai nenaudinga“, o humanitarinė akcija Kremliui reikalinga, kad Rusijos kariškiai galėtų laisvai judėti po Italijos teritoriją ir studijuoti NATO kariuomenės dislokaciją. Laikraščio pašnekovai sako, kad Rusijos humanitarinė pagalba - tai Putino politinės ambicijos, o Italija sutiko priimti šią pagalbą, kad „sustiprintų ryšius“ su Kremliumi.

Galima numanyti, kad „La Stampa“ nemeluoja ir ji tikrai turi aukšto lygio šaltinių, kurie visa tai pasakė, nes laikraštis yra artimas atlantinei aplinkai Italijos elite, o tai jau yra rusofobiniai apsireiškimai, kas nėra būdinga Italijai. 

Būtent iš „La Stampa“ puslapių, pavyzdžiui, plačiai mažame rate žinomas Lietuvos Seimo narys L. Kasčiūnas apšvietė italus, kad animacinis filmas „Maša ir lokys“ - Putino hibridinis ginklas. Dabar Kasčiūnas ir La Stampa italams įrodinėja, kad Rusija Apeninuose tik „realizuoja savo geopolitinius tikslus“.

Tačiau jų argumentacijoje yra viena yda, kuri ją paverčia niekine.

Jokie NATO apologetai negali pateisinti sąjungininkų iš Šiaurės Atlanto aljanso, kurie neatėjo pagelbėti Italijai kovoje su infekcija, todėl Roma turėjo kviesti pagalbos Rusiją.

O gal Italija nekvietė į pagalbą sąjungininkų ? Net dar kaip kvietė. Tačiau sąjungininkai apsimetė jog nieko neišgirdo: pas pačius ekstremali situacija, kad tik saviems padėti.

Negana to, krizė dėl koronaviruso pavirto eile sąjungininkų išdavysčių italų atžvilgiu. Prancūzija ir Vokietija uždraudė medicininių kaukių eksportą. JAV kariškiai buvo sučiupti už rankos, kada Italijoje supirkinėjo koronaviruso testus ir išvežė juos į JAV. Lenkija ir Čekija muitinėje „numuilino“ kinų humanitarinę pagalbą italams.

Europos vadovai vienas po kito prilygina koronavirusą karui. Kalbant apie  Šiaurinę Italiją tai per lengvai pasakytas: katastrofos mastai Veneto, Ligurijoje ar Lombardijoje prilyginami karinei agresijai.

Roma faktiškai paprašė sąjungininkų taikyti NATO chartijos 5 straipsnį dėl kolektyvinio pasipriešinimo agresijai, ir sąjungininkai Italijai atsakė.

Vietoj sąjungininkų, kurie pradėjo veikti prieš Italiją, italams ėmėsi padėti Kuba, Kinija ir kitos, atstumtossios nuo "demokratinio pasaulio“.

Vainikuoja procesą - Rusija. Tikėtinas NATO priešininkas dislokuoja kariuomenę vykdyti humanitarinę operaciją valstybėje - NATO narėje, kurios atsisakė sąjungininkai.

Ar „La Stampa“ darbuotojai, rusobas "landzbergistas" Kasčiūnas ir kiti mieli žmonės bent supranta, kad tai yra NATO krachas?

Po to, kas nutiko su Italija Rytų Europą kankinę "prakeikti klausimai" tokie kaip „ ateis ar neateis NATO sąjungininkai padėti Pribaltikai  Rusijos agresijos atveju“ galima laikyti retoriniais. Nėra jokių sąjungininkų. Ir Pribaltikos šalys nėra sąjungininkės: jos neatėjo niekam padėti ir net susiburti ir suteikti pagalbą sąjungininkams nepasiūlė.

Istorija su koronavirusu parodė, kad iš tikrųjų vietoj veikiančio karinio-politinio bloko realiai egzistuoja tik neveiksnus šaltojo karo rudimentas.

Jo neatsisakys, prižiūrės ir puoselės, kabindamiesi į šlovingą praeitį. Tos pačios Pribaltikos šalys ir dabar iki paskutiniųjų nenori atsisakyti karinių pratybų savo teritorijoje. Nors vien Lietuvoje jau 20 NATO karių buvo diagnozuotas COVID-19.

NATO generalinis sekretorius ragina neatsisakyti nuo didesnių įnašų į Aljansą net pandemijos metu - kam maras o kas puotauja. Nors visoms NATO šalims dabar piešiami apokaliptiniai ekonominio kritimo skaičius dėl krizės.

Ir daugelis kabinsis praeities ir toliau. Tęsti mokymus ir didinti įmokas. Net  esant ant mirties iš bado slenksčio.

Tik tai niekaip neatšauks to fakto, kad NATO egzistavimo prasmės neliko.

Principas „vienas už visus ir visi už vieną“, kuriuo remiantis buvo sukurta ši organizacija, nesuveikė lemiamu momentu.

Tai reiškia, kad šalims - Šiaurės Atlanto aljanso narėms, susidūrusioms su išoriniais iššūkiais - NATO tas pats kas ir nėra.