Čekų prezidentas sulygino amerikiečius su išmirusiais brontozaurais

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/ceku-prezid... 2015-07-16 10:58:04, skaitė 3095, komentavo 0

Čekų prezidentas sulygino amerikiečius su išmirusiais brontozaurais

Vašingtonas prarado sugebėjimą objektyviai vertinti tarptautinę situaciją, o JAV užsienio politika per paskutinį dešimtmetį pasižymi rimtomis klaidomis. Pasakė savo interviu leidiniui „Parlamentni Listy“ Milošas Zemanas.

Čekijos prezidentas yra nusistatęs prieš sąrašus asmenų, kuriems šalys draudžia įvažiuoti į savo teritoriją.

„Amerikiečiams truksta sugebėjimo analizuoti save. Aš džiaugiuosi, kad šis sugebėjimas pasireiškė bent jau tuo, kad Obama po 50 metų atšaukė sankcijas prieš Kubą. Tiesa, vykdomos politikos inteligentiškumas matuojamas intervalo, per kurį ištaisoma klaida, trukme. Jeigu jūs sureaguojate po 50 metų, tai galite baigti kaip brontozaurai, kurie išmirė anksčiau nei sugebėjo ištaisyti nuosavas evoliucines klaidas“ – tęsė Zemanas.

Čekų prezidentas mano, kad „Amerika padarė visą eilę klaidų, kalbėdama apie įsiveržimą į Iraką, kur, kaip tvirtino amerikiečiai, buvo masinio naikinimo ginklas, kurio iš tiesų nebūta“. Be to, prezidento žodžiais, amerikiečiai suklydo „suplanavę Sirijos vyriausybinės armijos bombardavimus, naiviai tikėdamiesi, kad prieš tas vyriausybės pajėgas kaunasi demokratinės jėgos“. Tai vyko iki tol, „kol amerikiečiai teikėsi pastebėti, kad ten kariauja al Kaida, prieš kurią kariaujama Afganistane“.

Zemanas sukritikavo Vašingtono pastangas platinti užsienyje amerikietišką politinės sistemos modelį.

„Tai visiškai beprasmiška. Mėginimai eksportuoti savo politinę sistemą į valstybę su kita kultūra ir kitomis tradicijomis baigsis tiktai tuo, kad nesėkmės atveju ta šalis pavirs jūsų priešu, o sėkmės atveju jūs tą šalį sugriausite. Vienas žmogus per mitingą pasakė man įdomų agresoriaus apibūdinimą. Jis skamba taip: agresorius yra tas, kuris užpuola kokią nors valstybę anksčiau už Ameriką“.

Didžiausiu pavojumi pasaulio bendrijai Zemanas laiko Islamo Valstybės teroristinę grupuotę ir ragina kuo greičiau sukurti tarptautines pajėgas kovai su IV. „Gaila, bet dėl visos eilės civilizuotų valstybių bailumo ir kvailumo bei nenoro sukurti tokių pajėgų, žus dar šimtai ar tūkstančiai nekaltų žmonių“.

„Rusijos prezidentas palaikė mano pasiūlymą. Belieka įtikinti kitus JTO Saugumo Tarybos narius. Kinijos vadovas man pasakė, kad apie bendradarbiavimą kovoje su IV jau derasi su Obama. Gaila, kad kaip tik Vakarų Europa labiausiai prisotinta susitaikymo politikos nuodais. Europiečiams vis dar mažai“ – pažymėjo Čekijos prezidentas.

www