Nafta nepatrauks paskui save Rusijos dujų. Ir štai kodėl

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-19 10:50:00, skaitė 905, komentavo 1

Nafta nepatrauks paskui save Rusijos dujų. Ir štai kodėl

Naftos rinkos įvykiai ir koronaviruso problema šiek tiek pastūmėjo dujų vaidmenį į šalį. Bet akivaizdu, kad naftos kainų kritimas paveiks ir dujų rinką. Kas gi čia įdomaus?

Pirmiausia prisiminkite, kad kai kuriose rinkose dujų kainos (visų pirma SGD Azijoje) pagal ilgalaikes sutartis yra susijusios su naftos kainomis. Pastaraisiais mėnesiais, kai dujų kainos jau krito dėl pertekliaus rinkoje, o nafta išliko brangi dėl situacijos su OPEC+ susitarimais, atsirado didžiulis atotrūkis tarp dviejų rūšių kainodaros.

Dujų ir SGD mainų kainos buvo (ir yra) trijų dolerių už milijoną BTU (Didžiosios Britanijos šiluminių vienetų; tai atitinka maždaug 105 dolerius už tūkstantį kubinių metrų), o suskystintų gamtinių dujų kaina pagal sutartis, susijusias su nafta, buvo tris (!) kartus didesnė ir siekė devynis dolerius už milijoną BTU. Tai pasirodė juokinga: Kinijos SGD importuotojai pranešė apie force majeure aplinkybes dėl koronaviruso ir atsisakymą priimti SGD pagal ilgalaikes sutartis, tačiau nedelsdami sutiko pirkti šiuos suskystintų gamtinių dujų kiekius šiuo metu galiojančiomis kainomis.

Dabar situacija labai pasikeitė. Esant dviguboms naftos kainoms, skirtumas tarp dviejų rūšių kainodaros išlieka, tačiau tampa daug mažesnis: apytikslis įvertinimas yra 4,5 (naftos santykis), palyginti su trim (akcijų) doleriais už milijoną BTU.

Be to, nepaisant kritusių naftos kainų, dujų biržos kotiruotės išliko tame pačiame trijų dolerių už milijoną BTU lygyje. Kodėl taip yra? Nes žemiau jau nebėra kur kristi. Pesimistai tikisi dar didesnio kainų kritimo iki vasaros, tačiau mes jau artėjame prie Amerikos suskystinimo gamyklų sustabdymo, nes kainos vos padengia sąnaudas. Be to, dujų sektoriuje paklausa labiau susijusi su šildymu (kurios neturi kovos su epidemija priemonių). Nors, žinoma, pramonės indėlis yra: dujų paklausa Kinijoje vasarį sumažėjo dešimčia procentų, palyginti su praėjusių metų vasariu.

Įdomu tai, kad bendrovė "Gazprom" jau yra minimaliai jautri naftos kainų svyravimams. Remiantis naujausiais oficialiais duomenimis, paskelbtais vasario pradžioje, tik apie 30 % bendrovės pardavimų Europoje yra susiję su nafta. Ir netrukus po to tapo žinoma apie Bulgarijos kainų peržiūrą (tikriausiai šią apžvalgą lydėjo perėjimas nuo naftos indeksavimo prie biržos kainų). Vadinasi, dabar galime pasakyti, kad kritusios naftos kainos turės minimalų poveikį "Gazprom" pajamoms. (Skliausteliuose pažymime, kad įmonėms vis dar nėra lengva: dujų mainų kainos yra labai žemos, tačiau tokios buvo dar prieš žlungant naftos kainoms.)

Priešingai, suskystintų gamtinių dujų rinkoje vis dar labai dažnas susiejimas su nafta, ypač pagal senas sutartis. Atitinkamai, naftos kainų nuosmukis, žinoma, sumažins SGD pardavėjų pelną. Tuo pačiu sumažinant skirtumą tarp neatidėliotinų ir ilgalaikių sutarčių kainos, sumažės įtampa tarp eksportuotojų ir
importuotojų, kurie anksčiau ragino persvarstyti su nafta susietas SGD kainas, manydami, kad jos yra nepagrįstai aukštos.

O svarbiausias klausimas: kokios SGD rinkos perspektyvos? Neseniai aptarėme, kad visiems dalyviams patartina atidėti sprendimų dėl naujų projektų investavimą priėmimą, kad būtų užkirstas kelias pertekliui regione jau 2025 metais. Kataras delsia statyti naujas SGD jėgaines, tačiau projektai Mozambike ir JAV vis dar svarstomi. Dabar galime pasakyti su didesne tikimybe, kad šiemet nebus pradėti jokie nauji SGD projektai.

Žinoma, dabartinė paklausa sumažėjo, ir kiekvienas žmogus galvoja apie koronavirusą, tačiau kadangi "atsilikimas" nuo statybų pradžios iki paleidimo čia yra bent ketverių metų, kaltas ne tik virusas. Tiesiog įmonės nebeturi galimybės garantuoti savo projektų grąžos.

Anksčiau, net ir žemomis dabartinėmis dujų keitimo kainomis, SGD projektai galėjo garantuoti jų investicijų grąžą dviem susijusiais metodais.

Pirma, jei galutinis pirkėjas sutinka sudaryti sutartį dėl naftos kainų. Antra, jei visą gamyklos suskystintų gamtinių dujų kiekį (ir riziką kainai!) perėmė vienas iš naftos ir dujų milžinų, vėliau dirbęs kaip suskystintų gamtinių dujų prekybininkas.

Akivaizdu, kad dabar abi galimybės užsiveria. Esant dabartinėms naftos kainoms, su nafta susietos suskystintų gamtinių dujų sutartys nesuteikia investicijų grąžos, o naftos kompanijos galvoja, kaip išgyventi savo bazinėje naftos srityje. Nebebus įmanoma subsidijuoti SGD rinkos rizikos brangia nafta.

Smalsu, kad dar prieš žlugus naftos kotiruotėms, vienas įdomiausių JAV SGD projektų — "Tellurian Driftwood" SGD gamykla — buvo atidėtas tolimai ateičiai. Tai atsitiko po Donaldo Trampo vizito Indijoje vasario pabaigoje, kurio metu buvo tikimasi, kad Indijos partneriai konsoliduos anksčiau pasiektus preliminarius susitarimus dėl suskystintų gamtinių dujų pirkimo, o "Driftwood" SGD projektui pardavimai bus garantuoti, ko nepakako priimant investicinį sprendimą. Tačiau Indija pasirinko dar kartą atidėti galutinį sprendimą dėl SGD importo. Todėl projektui nepadėjo nei tai, kad jį sudarė kelios mažos linijos (kurios teoriškai galėjo sudaryti galimybes palaipsniui statyti), nei deklaruotos rekordiškai mažos skystinimo įrenginių kainos, nei tiesioginės "Total Oil and Gas TNK" investicijos į "Driftwood LNG".

Apskritai ši situacija prekių rinkose kažkiek naudinga Rusijai, kaip pagrindinei eksportuotojai. Kokie yra šie privalumai?

Viena vertus, Rusija suinteresuota maksimaliai naudoti savo įrangą naujose gamyklose, tačiau šiek tiek vėluoja vystyti ir įgyvendinti gamybą. Tuo pačiu metu varžybos SGD rinkoje, pagrįstas noras sugebėti užimti savo dalį — visa tai privertė Rusijos dalyvius naudotis užsienio įranga, kad nebūtų atidėtas gamyklų paleidimas. Dabartinė pasaulio SGD rinkų pauzė leis Rusijai priartėti prie naujo ciklo su didesne nuosavos įrangos ir technologijų dalimi.

Čia, beje, matome pagreitį ir teigiamas naujienas. Neseniai tapo žinoma, kad dujų turbinos ir kompresoriaus įranga jau buvo užsakytos "Ob LNG" projektui. Primename, kad tai yra dar vienas "Novatek" SGD projektas, pagal kurį investavimo sprendimas dar nepriimtas, tačiau įranga, kaip matome, jau užsakoma.

Gamykloje bus naudojama Rusijos "Arctic Cascade" technologija, kuri bus preliminariai išbandoma santykinai mažoje "bandomojoje" ketvirtoje "Jamal" SGD linijoje (atiduota metų pabaigoje). Praktika, kai dar nėra investicijų, tačiau įmonės jau imasi tam tikrų žingsnių, kad pasirengtų statyboms, taikoma pasaulyje. Tokiu atveju nuo investicinio sprendimo priėmimo iki jo paleidimo praeina mažiau nei standartiniai ketveri–penkeri metai. Optimaliais skaičiavimais, "Ob LNG" gali būti paleista 2022 metų pabaigoje.

Ši gamyba yra santykinai mažos apimties (abi linijos yra po 2,5 milijono tonų) ir yra skirta dar kartą išbandyti Rusijos technologijas didesnėse linijose, po kurių ją jau galima užtikrintai padidinti.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.