Ar Tarptautinis baudžiamasis teismas pasodins Adamkų dėl CŽV kalėjimo Lietuvoje? Tikėkimės

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-03-11 09:08:00, skaitė 1171, komentavo 8

Ar Tarptautinis baudžiamasis teismas pasodins Adamkų dėl CŽV kalėjimo Lietuvoje? Tikėkimės

TBT Apeliaciniai rūmai patvirtino galimų karo nusikaltimų, padarytų Afganistane, taip pat panašių su konfliktais susijusių nusikaltimų, kurie galėjo būti įvykdyti kitose šalyse, tyrimą

VILNIUS, kovo 11 — Sputnik. Lietuva patvirtino, kad yra pasirengusi bendradarbiauti su Tarptautiniu baudžiamuoju teismu (TBT) JAV centrinės žvalgybos agentūros (CŽV) slaptojo kalėjimo, kuris, pasak tarptautinių valdžios institucijų, veikė Lietuvos teritorijoje, klausimais, praneša naujienų agentūra TASS su nuoroda į Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėją Eleną Martinonienę.

"Romos statutas (dokumentas, kurio pagrindu veikia TBT — Sputnik), kurį Lietuva ratifikavo 2003 metais, įpareigoja mus tokiam bendradarbiavimui", — sakė ji.

Kol kas iš Tarptautinio baudžiamojo teismo kreipimųsi Vilniuje nebuvo gauta.

TBT Apeliaciniai rūmai patvirtino galimų karo nusikaltimų, padarytų Afganistane, taip pat panašių su konfliktais susijusių nusikaltimų, kurie galėjo būti įvykdyti kitose šalyse, tyrimą. Tyrimo medžiagoje yra informacijos apie slaptus CŽV kalėjimus Lietuvoje, Lenkijoje ir Rumunijoje.

Lietuva nepripažįsta, kad toks kalėjimas buvo jos teritorijoje, nors Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) patenkino ieškinį dėl neva laikyto nelaisvėje palestiniečio Zayn'o Al-Abidin'o Muhammad'o Hussein'o, dar žinomo kaip Abu Zubaydah, žmogaus teisių šiurkštaus pažeidimo. EŽTT taip pat pateiktas antras toks Saudo Arabijos piliečio Mustafa al-Hawsawi ieškinys Lietuvai.

Kalbėdami su EŽTT, Lietuvos atstovai teigė, kad vienas iš objektų, nurodytų kaip galimas kalėjimas, yra slaptųjų pareigūnų eksfiltracijos (perkėlimo po operacijų į saugią aplinką) bazė, o kitas — žvalgybos veiklos paramos centras, kuris niekada nebuvo naudojamas pagal paskirtį, o vėliau tapo Lietuvos valstybės saugumo departamento mokymo centru.