Valstybinis transliuotojas atskleidė: Lietuvoje klestintis skurdas ir neteisybė – tai sovietinės okupacijos palikimas

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/valsty... 2020-03-09 09:01:00, skaitė 937, komentavo 5

Valstybinis transliuotojas atskleidė: Lietuvoje klestintis skurdas ir neteisybė – tai sovietinės okupacijos palikimas

Psichologė Danutė Gailienė, violetiniame apskritime – M. Garbačiauskaitės-Budrienės galvutė.

Mūsų atkurtos nepriklausomybės archyvai byloja, kad per visus tuos metus nė vienai politinei jėgai nepavyko sumažinti atskirties ir skurdo tiek, kad ji nebūtų laikoma skauduliu. Lietuvos situaciją Europos Komisija yra pavadinusi krizine.

Monikos Grabačiauskaitės-Budrienės vadovaujamas valstybinis transliuotojas kovo 8 d. laidoje „Savaitė“ atskleidė, kad šių ir kitų Lietuvos bėdų priežastis – sovietinė okupacija.

„Lietuvą daug socialinių problemų pasiveja iš 50-ies sovietinės okupacijos metų, kai buvo skelbiama, kad nedarbo nėra, o bedarbiai buvo prilyginami valkatoms ir baudžiami už veltėdžiavimą“, - skelbia valstybinis transliuotojas.

Informuojama, kad „kaime svarbiausia to meto atsiskaitymo valiuta buvo butelis degtinės ir tas įprotis iki šiol rimta problema“.

„Visos šios ir kitos sovietinio palikimo bėdos tarsi didžiulis akmuo užriedėjo ant jaunos Lietuvos valstybės pečių, po 1990 metų atsiskyrimo nuo Tarybų Sąjungos“, - prisimenama valstybinio transliuotojo reportaže.

Taip pat buvo sudėtinga atkurtoje valstybėje mokėti pensijas, kad nes Maskva Lietuvos žmonių sukauptas lėšas pasiliko sau.

savsav.jpg

Informuojama, kad nuo 1993 m. Lietuva ėmė garsėti pagal liūdniausią savižudybių statistika.

„Pagrindinė rizikos grupė buvo vidutinio amžiaus kaimo vyrai dažniausiai geriantys. tas daug ką nusako, kad kolchozuose buvę žmonės, jau įpratę alkoholiu stresą įveikti“, - pasakė Vilniaus universiteto profesorė, habil. dr. Danutė Gailienė, 1985 m. apgynusi psichologijos mokslų kandidato (dabar daktaro) disertaciją Maskvos universitete.

Pasak moters, „čia yra to sovietinio mentaliteto liekanos – ilgus metus prisitaikyti, pritapti prie režimo, kombinuoti, manipuliuoti yra labai žalinga, žmogų kažkaip pakeičia“.

„Aš tai esu tikra, va čia mes matom tas pasekmes ilgo režimo ir ilgo priverstinio prisitaikymo“, - nurodė profesorė.

Šiuos D. Gailienės žodžius apie sovietinį palikimą patvirtina pateikiama statistika:

• 1999 m. Lietuvoje gyveno 3 milijonai 540 tūkstančių žmonių – iš jų 600 tūkstančių skurdo.

• 2017 m. Lietuvoje gyveno 2 milijonai 810 tūkstančių žmonių – iš jų 650 tūkstančių skurdo.