Serialai gadina demografiją?

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/serialai-ga... 2015-06-08 09:51:29, skaitė 2776, komentavo 0

Serialai gadina demografiją?

Kasdieninis muilo operų žiūrėjimas daugeliui jau tapo įprastu užsiėmimu. Pavargus nuo kasdieninių rūpesčių, taip malonu atitrūkti nuo realybės ir pasižiūrėti, kaip gyvena, myli ir kenčia kiti.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad eilinių mėgstamo filmo serijų žiūrėjimas – viso labo būdas užmušti laiką. Realiai gi serialuose slypi pakankamai rimti pavojai su labai rimtomis pasekmėmis.

Brazilų mokslininkai išsiaiškino, kad serialai gali tapti ne tik šeimyninių barnių ir skandalų priežastimi, bet ir padaryti įtaką gimstamumui. Tyrinėtojai išanalizavo demografinius Brazilijos duomenis, apimančius pastaruosius du dešimtmečius ir rezultatai paguosti negali.

Stambiausia Brazilijos TV kompanija, gaminanti daugiaserijinį „muilą“ transliavo savo produktus tik į konkrečius šalis regionus. Būtent ten vėliau buvo užfiksuotas labai didelis skyrybų skaičius ir demografinės situacijos suprastėjimas. Per 20 metų dėl brazilų potraukio serialams šalyje gimė trimis milijonais mažiau vaikų ir įvyko 800 000 daugiau skyrybų.

Mokslininkai ištyrė brazilų serialų scenarijus ir sudarė vidutinės statistinės „serialinės šeimos“ portretą. Kaip taisyklė, tai sėkmę pasiekę žmonės, užsiėmę savimi, savo asmeniniais santykiais ir karjera. Už visų tų meilės aistrų ir materialinių gėrybių vaikų gimdymo prasmė ir sveikos pilnavertės šeimos kūrimas paprasčiausiai išnyksta.

Būtent dėl to 63% serialo herojų yra bevaikiai, o 20% turi vieną vaiką. Ir tai Brazilijoje, kur tradiciškai priimta kurti daugiavaikes šeimas. Iš kitos pusės – rodyti seriale šeimas su 8 vaikais yra techniškai nepatogu ir nenaudinga. Jau ir be to braziliško „muilo“ siužetas be pernelyg painūs.

Brazilų mokslininkų tyrimas – anaiptol ne vienintelis neigiamo „muilo“ poveikio patvirtinimas.

Tarkime, britų sociologai padarė išvadą, kad 25% moterų apskritai pasirengusios atsisakyti užsiimti seksu, kad tik galėtų pasižiūrėti naują „Seksas ir miestas“ seriją. Paaiškėjo, kad daugiau kaip pusė apklaustų nuo 16 iki 24 metų amžiaus merginų peržiūri patikusias „muilo“ serijas ne mažiau kaip 5 kartus.

O 12% tiesiai pareiškė, kad mėgstamo serialo žiūrėjimas yra svarbesnis už bendravimą su šeima ir artimaisiais. Daug britų moterų iš anksto susiplanuoja savo laiką, kad suspėtų pasižiūrėti mėgstamas muilo operas. Tačiau pati netikėčiausia britų mokslininkų išvada buvo ta, kad anglams daugiaserijiniai filmai yra svarbesni netgi už religiją.

www