Uždraustos Lietuvoje literatūros sąrašą privalo žinoti kiekvienas šalies pilietis

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/uzdrau... 2015-05-07 09:49:30, skaitė 4781, komentavo 0

Uždraustos Lietuvoje literatūros sąrašą privalo žinoti kiekvienas šalies pilietis


Prokuroras S. Minkevičius

2015 metų kovo 19 dieną įvairiose Lietuvos vietose policija atliko kratas 9 asmenų, veikiančių prieš Lietuvos valstybę, privačiose valdose.

Buvo skelbiama, kad policija, kuri atliko kratas, rėmėsi prokurorų pareiškimais ieškoti uždraustos literatūros.

Tačiau pasidomėjus ir pradėjus ieškoti to uždrausto Lietuvoje literatūros sąrašo, jo niekur iki šiol rasti nepavyko, tame tarpe ir Baudžiamajame kodekse.

Todėl ekspertai.eu kreipėsi į Lietuvos vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį bei Klaipėdos apygardos vyriausiajį prokurorą Simoną Minkevičių prašydami įvardyti ir paviešinti visą Lietuvos Respublikoje uždraustos literatūros sąrašą, nurodyti, kokiu pagrindu ji yra draudžiama, ir koks šaltinis informuoja Lietuvos piliečius apie literatūrą, kurios negalima laikyti namuose Lietuvoje.

Po minėtų kratų prokuroras S. Minkevičius žiniasklaidai patvirtino, kad viena krata atlikta ir Šilutės rajono Traksėdžių kaime esančioje įmonėje „Šilutės spaustuvė“, kurioje, kaip įtariama, buvo spausdinami raginimai burtis į grupes ir veikti prieš Lietuvą, NATO, Jungtines Valstijas.

„Tai, kas ir sudaro požymius nusikalstamos veikos, dėl ko pradedamas tyrimas, buvo raginimas burtis į grupes, eiti prieš Lietuvos valdžią, prieš JAV, prieš narystę NATO, prieš Lietuvos valdžią“, - tąkart sakė prokuroras S. Minkevičius.

Primename, kad nusikaltėliams jų veika, pas kuriuos atliktos kratos ir be kitų nusikaltimų rasta uždrausta literatūra, gali užtraukti iki 10 metų kalėjimo.

---
LDiena.lt: savo ruožtu primename, kad kratų metu literatūra buvo konfiskuota tik iš Jaro Valiukėno ir Olego Titorenkos. Abiem atvejais tai buvo Visuomenės Saugumo Koncepcijos (rusiškai KOB) medžiaga.

Kodėl buvo ieškoma būtent Visuomenės saugumo Koncepcijos literatūros nei kratomiesiems, nei visuomenei represiniai organai neatskleidė, teisinio statuso tyriamoje byloje nė vienas iš iškratytųjų taip ir neįgavo (tai yra - juridiškai jie išvis yra nesusiję su byla...). Maža to, Klaipėdos prokuratūra su tokiu aplombu atlikusi kratas "antivalstybinių grupių dalyvių" dalyvių namuose ir susirinkusi žmonių, taip ir likusių juridiškai "ne prie bylos", daiktus, šiuo metu tyliai ir be jokio piaro pasirašinėja nutarimus viską grąžinti...

Galima būtų aišku nusistebėti ir paklausti, o tai kokio b... buvo reikalingas visas šitas cirkas? Bet kadangi vienareikšmiško atsakymo į šį klausimą nėra, o visi galimi atsakymai - tai viso labo tik interpretacijos, priklausančios nuo kiekvieno žmogaus turimos informacijos kiekio - kol kas pasidarykime kiekvienas savo asmenines išvadas. Kurias vėliau bus galima papildyti, patikslinti ir pasidalinti.