JAV-ų vadovaujama okupacinė koalicija Sirijoje panaudojo šaudmenis su baltuoju fosforu, kurie yra oficialiai uždrausti

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-11-22 00:22:18, skaitė 444, komentavo 0

JAV-ų vadovaujama okupacinė koalicija Sirijoje panaudojo šaudmenis su baltuoju fosforu, kurie yra oficialiai uždrausti

Medžiaga yra labai toksiška žmonėms, greitai patenka į kraują, o degdama išskiria ypač toksiškus garus

VILNIUS, lapkričio 21 — Sputnik. Taip vadinama "tarptautinė koalicija", kurią Sirijoje laiko JAV-ų okupacinių pajėgų vadeivos, iš oro apšaudė Hadžino miestą, esantį Sirijos Deir ez Zoro provincijos rytuose, panaudodama baltąjį fosforą, praneša RIA Novosti su nuoroda į valstybinį televizijos kanalą "Ikhbariya".

Pranešama, kad yra žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų, tačiau jų skaičius dar nenustatytas.

Šaudmenų su baltuoju fosforu panaudojimas apgyvendintose vietovėse ar šalia jų yra draudžiamas pagal tarptautinius susitarimus. Medžiaga yra labai toksiška, žmogui mirtina dozė — vos 0,05-0,15 gramo. Be to, degdamas baltasis fosforas išskiria toksiškus garus, o taip pat gerai tirpsta skysčiuose ir, patekęs į žmogaus kūną, greitai absorbuojamas.

JAV vadovaujama koalicija reguliariai apšaudo iš oro Hadžino miestą ir aplinkinius kaimus Deir ez Zoro provincijoje, kai kada panaudodama sviedinius su fosforu. Remiantis vietos žiniasklaidos duomenimis, yra aukų tarp civilių gyventojų.

Pentagonas atsisakė įvardyti šaudmenų, kurie naudojami Sirijoje, rūšis, tačiau teigė, kad jie neva atitinka tarptautinius standartus.

Sirijos valdžia ne kartą ragino JT imtis priemonių prieš JAV-ų ir jų pakalikų daromus karo nusikaltimus ir sustabdyti nelegalų tarptautinių teroristų ir JAV-ų okupnatų koalicijos buvimą Sirijos teritorijoje.