Tikėti evoliucija – kvaila

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/tiketi-evol... 2015-04-20 10:20:02, skaitė 5731, komentavo 0

Tikėti evoliucija – kvaila

Tikėti-evoliucija-kvaila-700x361.jpg

Įvairiuose TV šou, politikų debatuose neretai galima išgirsti klausimą „ar tikite evoliucija?“ ir negaliu nuspręsti, kas labiau stebina: pats klausimas, ar rimtumas, su kuriuo į jį atsakoma. Abu pasakymai – „tikiu evoliucija“ ir „netikiu evoliucija“ – vienodai beprasmiški.

„Tikėti“ – reiškia priimti, sutikti su kažkokiu principu, idėja, asmeniškai jos netikrinant. Dėl to galima tikėti ar netikėti Dievu: jo egzistavimo negalima nei paneigti, nei patvirtinti. Galima tikėti ateiviais iš kosmoso. Tikėti evoliucija taip pat absurdiška, kaip tikėti oru ar tikėti stalu. Kam tikėti oru, jeigu galima patikrinti, ar jis egzistuoja? Kas iš blaiviai mąstančių gali stovėti baldų parduotuvėje ir svarstyti, ar tiki jis stalu?

Evoliucija – labai paprasta koncepcija, su kuria susiduriame kiekvieną dieną. Kodėl reikia riboti vartojimą antibiotikų, kurie taip puikiai žudo bakterijas? Todėl, kad tos bakterijos evoliucionuoja. Mes ne šiaip svarstome, kad gali egzistuoti štai tokia galimybė – evoliucija. Mes stebime jos procesą tiesiogiai. Tikėti tuo dabar jau nebėra prasmės – mes tai galime matyti, galime tai patikrinti. Lygiai taip pat sėkmingai galima tikėti ar netikėti kaulų lūžimu, žvelgiant į rentgeno nuotrauką.

Evoliucijos procesas tiesiogiai niekaip nesusijęs nei su gyvybės kilmės klausimu, nei su religija. Evoliucija – tai viso labo keitimosi, bėgant laikui, procesas. Žemės gamtos rėmuose biologinė evoliucija vyksta pagal konkrečius principus bei dėsnius ir mes daugumą jų neblogai ištyrėme, t.y. panaudojome tą patį mokslinį aparatą, kuriam turime dėkoti už elektrą, vaistus ir kitus puikius dalykus. Evoliucija – tai tokia pati teorija, kaip gravitacija ar elektra: tai modelis, kuris atlieka du dalykus: paaiškina tai, kas vyksta ir leidžia numatyti, kuo tai baigsis. Dėl to mes galime naudotis elektra: gali būti, kad mūsų modelis nėra tikslus, bet jis turi prasmę, kadangi veikia.

Ach taip, teorija… „Tai viso labo teorija“ – mėgsta sakyti kai kurie. Tokiems žmonėms norisi trinktelėti storu žodynu, o paskui priversti perskaityti ten pateiktą straipsnį „Teorija“ (mokslinė).

Mokslininkai – nekvailos ir kuklios būtybės. Jie negali leisti sau prabangos būti viskuo tikri (tai kvailių užsiėmimas). Jie supranta, kad absoliutus atsakymas neegzistuoja. Dėl to jūsų kompiuteris, jūsų telefonas ir akiniai, drabužiai ir lempos šviesa, unitazas ir butelis vyno – viskas aplinkui egzistuoja dėka „viso labo“ teorijų. Mokslininkai niekad ir neneigia, kad visų jų darbų rezultatas – tai „viso labo teorija“. Taip, tai teorija, tai modelis, pagrįstas logika, kurią bet kuris norintis gali patikrinti. Jeigu jūsų nepatenkina evoliucijos teorija, tai turiu jums blogų naujienų: jūs greičiausiai esate veidmainis. Kuo, tarkime, jus patenkina elektromagnetizmo teorija? Ir kuo nepatenkina kita, sukurta tais pačiais moksliniais metodais? O gal ir telefoną Dievas išrado?

Pagal