Tikroji frazės „Neturiu laiko“ prasmė

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/tikroji... 2018-11-08 10:14:47, skaitė 486, komentavo 0

Tikroji frazės „Neturiu laiko“ prasmė

Kaip dažnai tenka išgirsti frazę: „Atleisk, neturiu laiko“, kai pasiūlėte draugui kur nors nueiti ar paprašėte pagalbos? Tikriausiai ir patys kitiems tai sakėte. Ir jeigu kartais toks atsakymas – gryna teisybė, tai kitais atvejais jis reiškia visai ką kita.

Išgirdę kažką panašaus, mes paprastai tikime žmogaus žodžiais. Galų gale kas mes tokie, kad spręstume, turi ar neturi laisvo laiko aplinkiniai? Tačiau širdies gilumoje pajuntame abejones atsakymo nuoširdumu. Ir vienintelė šių abejonių priežastis yra tas faktas, kad mes ir patys kartais atsišaudome tokiais atsikalbinėjimais. Tai ką gi iš tikrųjų slepia šita frazė? Yra keli variantai, kuriuos čia ir pateiksime.

„Aš iš tiesų turiu daug reikalų ir tikrai negalėsiu“. Dauguma mūsų užsiverčia daugybe darbų ir kai prireikia mums patiems, ar kai norime kažkam padėti, paprasčiausiai nespėjame iškuopti susikaupusių reikalų.

„Turiu svarbesnių reikalų už šitą“. Skamba žiaurokai, tačiau kai kada išties yra dalykų, turinčių didesnį prioritetą už kitus.

„Aš neužsiėmęs, bet man nesinori tuo užsiimti“. Žmonės ne visada gerai nusiteikę, jie gali būti pavargę arba tai, ką pasiūlote, jiems gali nepatikti. Galbūt tuo momentų jiems norisi pailsėti su gera knyga ar vyno bokalu, tačiau jiems sunku prisipažinti, kad nenori leisti laiko su jumis.

„Neturiu kuo užsiimti, tačiau nenoriu aiškinti, kodėl atmetu pasiūlymą“. Kai kuriose situacijoje paprasčiau pasakyti teisybę, negu leistis į ilgus išvedžiojimus, kodėl nėra laiko ar noro. Žmogus gali neturėti nuotaikos ar jam paprasčiausiai nesinori būti su jumis. Tai greitas ir patikimas būdas kažko atsisakyti, išvengiant nepatogių klausinėjimų.

Nežiūrint į tai, kad išvardintos priežastys gana nemalonios, mums reikia suprasti, kad kartais ir patys šitaip pasielgiame.

90% atvejų atsisakymo priežastys būna melagingos. Nenuostabu, juk jų niekas neslepia. Priešingai, mes dažniausiai praleidžiame tokį atsikalbinėjimą pro ausis, nesileisdami į detalesnius klausinėjimus. O iš kitos pusės, užuot pataikavus tokiam melui, turbūt vertėtų susimąstyti, kaip tai veikia draugystę ir santykius.

Jūs nesate toks svarbus. Argi gali situacija, kai žmogui atsidūrėte antrame plane, liudyti apie gerus santykius? Kad juos palaikytumėte, reikalingos abiejų pusių pastangos. O jeigu pastoviai neturite tam laiko, reiškia, atėjo laikas pagalvoti apie santykių vertę.

Su jumis elgiasi be deramos pagarbos. Visi mes verti turėti gerų draugų, mylinčią šeimą ir atsidavusią antrą puselę. Tačiau paklauskite savęs, ar jie jus gerbia? Ar laiko jus pakankamai svarbiu žmogumi savo gyvenime?

Jie negali būti su jumis atviri. Tikras draugas neslėps savo planų ir nemeluos. Jis padarys viską, kad užglaistytų kaltę, perkels susitikimą kitai dienai, kad tik galėtų pabūti su jumis. O jeigu jam tenka kalbėti netiesą, tai gali liudyti tik apie kokią nors rimtą problemą.

Žinoma, tam tikra prasme mes patys kalti, kad mums meluoja. Ką tai byloja apie mus ir apie tai, kaip matome tuos santykius? Giliai širdyje mes visi suprantame melo priežastį, nepriklausomai nuo to, ar patys meluojame, ar mums meluoja. Tačiau pasąmoningai atsisakome susitaikyti su tiesa ir dėl to negalime išvengti pasekmių. Nuolatinis „laiko neturėjimas“ pakeičia žmonių nuomonę apie jus, trukdo plėtotis artimiems santykiams ar apskritai juos sužlugdo.

Štai keli pavyzdžiai, kokių minčių gali kilti žmonėms, kurie išgirdo frazę „Aš užimtas“:

Suraskite laiko arba pasakykite teisybę. Galiausiai, kalba juk eina apie prioritetus. Niekam ne paslaptis, kad para turi 24 valandas ir klausimas čia tik tas, kaip mes tas valandas panaudojame. Kiekvienas iš mūsų pats renkasi, kam skirti ir kam neskirti laiko. Meskite šalin pasiteisinimus ir būkite sąžiningas. Paaiškinkite, kodėl neturite laiko. Tai pasakyti gali būti sunku, bet bus dar blogiau, jei nutylėjimais ar išsisukinėjimais sugadinsite santykius su artimu žmogumi.

Pasakykite, kad turite svarbesnių reikalų. Išgirsti ar pasakyti tai išties nelengva, tiesa? Tačiau atvirumas – pats geriausias sprendimas tokioje situacijoje. Mūsų laikas ribotas ir būtų kvaila neigti šį faktą. Taip, nuskambės grubokai, bet tai bus sąžiningiau nei išsisukinėjimai.

Paaiškinkite priežastį. Geriausia, ką galite padaryti, kad sušvelnintumėte situaciją – paaiškinti savo elgesį. Tai leis pašnekovui geriau suprasti jūsų situaciją ir bus kur kas mažiau pavojaus sugriauti santykius.

Pasiūlykite alternatyvą. Visada stenkitės paskirti kitą laiką, kad pademonstruotumėte žmogui jo svarbumą. Jeigu norite išsaugoti su juo santykius, reikia, kad jis pajustų savo svarbą čia ir dabar.

Pavyzdys: draugė jūsų klausia, ar negalėtumėte ateiti sekantį penktadienį į jos naują parodą. Kad galėtumėte nueiti, jums tektų atidėti naujo darbo paieškas. Vietoje to, kad paprasčiausiai atsiprašytumėte ir pasakytumėte, jog esate užimtas, paaiškinkite, kokie svarbūs jums jūsų planai, palinkėkite jai didžiulio pasisekimo parodoje ir pakvieskite kavos puodeliui, kad sužinotumėte, kaip viskas praėjo.

Atminkite – plačiai paplitę atsiprašymai dėl laiko stokos gali turėti labai nemalonių pasekmių. Jeigu jums atrodo, kad pernelyg dažnai jų griebiatės, pamėginkite pamąstyti apie draugystės ir santykių svarbą su tais žmonėmis, kuriems atsakote „ne“. Būkite sąžiningi ir tai padės išsaugoti santykius su jums svarbiais žmonėmis.

Šaltinis