Rimantė Šalaševičiūtė: Vaikų eutanazija - verta diskusijos

Autorius: propatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2014/0... 2018-11-07 09:55:59, skaitė 981, komentavo 2

Rimantė Šalaševičiūtė: Vaikų eutanazija - verta diskusijos

Prisiminkime, kas pradėjo aktyvią ir planingą Lietuvos visuomenės naikinimo "socialinės inžinerijos" priemonėmis kampaniją. Jūsų dėmesiui 2014 metų straipsnis apie liberastinės išgamos ir karjerinės išverstakūrės Šalaševičiūtės paskyrimą Sveikatos apsaugos ministre.
---

Naujai paskirta Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė nuo pirmųjų darbo dienų žaidžia atviromis kortomis ir žada būti dar radikalesnė neomarksizmo atstovė nei jos kolega socialdemokratų partijoje Vytenis Povilas Andriukaitis. R. Šalaševičiūtės teigimu, Belgijoje priimtas skandalingas vaikų eutanazijos įstatymas yra "vertas diskusijos", "padėtų išspręsti žmogaus, kuriam sudėtinga gyventi, problemas", o tokia diskusija yra "tik pradžia". Ko pradžia, paliekame spėlioti skaitytojams. 

Abortai – moters pasirinkimo laisvė

Apie visuomenėje ypač jautrias temas naujoji ministrė turi aiškią poziciją. Tad toliau žada sekti pirmtako Vytenio Povilo Andriukaičio pėdomis ir siekti moters pasirinkimo laisvės renkantis daryti abortą, ar ne: „Be abejo aš palaikau V. P. Andriukaičio mintis. Seime aš dirbau Žmogaus teisių komitete ir mes svarstėme įstatymo projektą dėl abortų uždraudimo.

Pati buvau įstatymo išvados rengėja. Seime organizavome klausimus medicininiu, psichologiniu ir socialiniu aspektu. Čia liko nedaug darbų, kurie būtini, kad projektas būtų priimtas. Manau, kad Seimo rudens sesijoje tai bus vienas iš pirmųjų darbų. Didžioji dalis svarsčiusiųjų pasisako už tai, kad abortų nereikia drausti, nes tai yra moters teisė apsipręsti“.

Apie vis plačiau pasaulyje svarstomą eutanazijos galimybę ministrė kol kas sako nedrįstanti daryti išvadų, mat tam reikalinga plati diskusija su visuomene: „Mes turime Belgijos pavyzdį, kur tėvai gali nuspręsti dėl eutanazijos savo vaikui. Tai naujai priimtas įstatymas, sukėlęs daug diskusijų. Todėl manau, kad mes taip pat turime pradėti apie tai diskutuoti.

Manau, kad toks įstatymas padėtų išspręsti žmogaus, kuriam sudėtinga gyventi, problemas. Tačiau tai tik diskusijų pradžia. Naujas įstatymo projektas ar naujas požiūris turi būti išdiskutuotas visuomenėje, todėl skubėti tokių projektų teikti ar svarstyti nėra būtinybės“.

Darbo krūvių ir atlyginimų sistema reikalauja pertvarkos

„Kadangi V. P. Andriukaitis man jau parodė daugybę dokumentų, mačiau, kad yra ligoninių, kur dešimt ir daugiau gydytojų dirba po 0,1 etato ir pan. Aš manau, kad žmogus gerai dirbti gali dvejose darbovietėse – tai leidžia mūsų įstatymai ir tai yra etiška. Tačiau jei gydytojas sugeba dirbti dešimtyje ir daugiau darboviečių, tai manau nėra teisingas kelias, nes kokybiškas paslaugas gali teikti tik keliose darbo vietose“, - įsitikinusi R. Šalaševičiūtė.

„Apie atlyginimų sistemą Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžiose įstaigose mes jau kalbėjome su patarėjais ir kitais darbuotojais. Tai reikalauja peržiūros. Nėra gerai, kai gydymo įstaigos pačios nustato atlyginimo mokėjimo tvarką ir yra skirtingai mokama už tą patį darbą. Todėl atlyginimų politika turi būti peržiūrėta. Ypač tarp vidutiniosios grandies personalo. Mano žiniomis sveikatos apsaugos sistemoje atlyginimai nedidinami nuo krizės laikų. Jei ir prisidėjo po 10-20 litų prie atlygio, darbuotojai to net nejaučia to“, - „Laisvajai bangai“ sakė ministrė.

R.Šalaševičiūtė patikino, kad jau šiandien ministerijoje dirbti pradeda viceministrai Jadvyga Zinkevičiūtė ir Erikas Mačiūnas. Politinio pasitikėjimo patarėjų klausimas, esą, dar nėra aiškus: „Esu paprašiusi STT patikrinti, kad ir aš galėčiau visais pasitikėti, ir žmonės jaustųsi saugiau. Tikiuosi, kad ir su jais bus tokios teigiamos išvados ir galėsime tęsti darbą. Nes dabar darbas ministerijoje kiek paralyžiuotas, nes komandos nebuvo“.