Latvijos verslininkas pateikė 30 milijonų eurų vertės ieškinį prieš Lietuvą Paryžiaus arbitražui

Autorius: Advokatų kontora Eaglex Ltd Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/latvij... 2018-10-18 12:41:56, skaitė 319, komentavo 0

Latvijos verslininkas pateikė 30 milijonų eurų vertės ieškinį prieš Lietuvą Paryžiaus arbitražui

Šiandien Latvijos verslininkas Oļegs Roščins pateikė Lietuvai 30 milijonų eurų ieškinį Paryžiaus arbitražo tribunole (ICSID) dėl jo pinigų nacionalizacijos. Kaip jam slaptai teigė šaltiniai Valstybės saugumo departamente nacionalizuoti jo pinigus asmeniškai reikalavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, kadangi jai nepatiko jo „neteisinga“ tautybė.

Verslininkas teigia, kad „vienintelis Prezidentės D. Grybauskaitės pasiekimas yra korupcinės valstybės statyba“.

Formalus pretekstas pinigų, laikomų Lietuvos bankuose, nacionalizacijai buvo, tai, kad „nežinomas pinigų savininkas“.

Lietuvos teismai, patyrę prezidentės spaudimą, reikalavo, kad Latvijos verslininkas būtų vedęs buhalteriją pagal Lietuvos įstatymų reikalavimus.

Kadangi užsienio įmonių buhalterija nebuvo vedama pagal Lietuvos reikalavimus, Lietuvos teismai paskelbė, kad nėra žinomas pinigų savininkas ir pripažino pinigus valstybės nuosavybe – kaip liaudiškai sako Latvijos verslininkas: „apvogė“.

Latvijos verslininkas buvo patikėjęs savo milijonus eurų Lietuvos bankams dėl to, kad jie siūlė 7 % palūkanų.

Verslininkas skundžia ir tai, kad Lietuva savo atstovu byloje be viešojo konkurso pasirinko advokatų kontorą „Ellex Valiūnas“. Vien todėl, kad jos vadovą Rolandą Valiūną su prezidente sieja giminystės ryšiai.

Teisingumo ministerija to neneigia. Faktas, kad pasirenkant advokatą arbitražo procese, Lietuva niekada nerengia viešųjų konkursų, vertintinas kaip korupcija.

Latvijos verslininkui atstovauja Sero salos advokatas, daugkartinis tarptautinio arbitražo profesorius, Paryžiaus Sorbonos teisės daktaras Stanislovas Tomas.

Susiję: