Litewska zdrada: Vygaudas Ušackas teigia, kad ES neis kariauti ir mirti už Ukrainą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/vygaud... 2015-04-09 08:38:20, skaitė 4970, komentavo 0

Litewska zdrada: Vygaudas Ušackas teigia, kad ES neis kariauti ir mirti už Ukrainą

screen-shot-2015-04-08-at-11-31-04.png

Europos sąjungos pasiuntinys Rusijoje Vygaudas Ušackas teigia, kad ES nepadės Ukrainai, kariaudama už ją, o išeities iš susidariusios situacijos reikia ieškoti kartu su Rusija.

Diplomatas mano, kad ES turi palaikyti ekonomines ir politines reformas Ukrainoje, stabilizuoti šalį, tačiau tuo pat metu ieškoti sąlyčio taškų su Rusija.

„(...) turime pripažinti, kad mes neisime kovoti ir žūti už Ukrainą ir mes neisime pakeisti Rusijos, nes mes to nepadarysime“, – pareiškė Ušackas.

Kalbėdamas apie galimybę teigti Ukrainai karinę pagalbą jis pareiškė, kad JAV administracija nerimauja dėl galimų padarinių, kas nutiks, suteikus Ukrainai karinę pagalbą, ir dėl to, kokie bus Rusijos atsakomieji veiksmai.

Vygaudas Ušackas šiuos klausimus įvardijo kaip ypač svarbius, nes rizika ir grėsmės realios.

Šaltinis: vz.lt

JAV respublikonų partija primygtinai reikalauja Ukrainai tiekti ginklus. Ši partija apskritai išsiskiria tuo, kad jos taktinis problemų sprendimų braižas – kariniai veiksmai. Lietuva palaiko artimus ryšius su respublikonų lyderiais, pritardama tokiai griežtai retorikai ir taktikai.

Štai kandidatė į svarbiausios Lietuvos partijos pirmininko postą Irena Degutienė teigia: „Džonas Makeinas (John McCain) – įtakingas JAV Senatorius, asmeniniu pavyzdžiu įrodantis, kad vertybės ir principinga laikysena nėra politikos atgyvena. Priešingai - būtent tokių politikos lyderių balsas yra esminis duodant atkirtį Rytuose atgimstančioms imperinėms ambicijoms. Tuo įsitikinau Seimo pirmininkės pareigose triskart lankydamasi JAV ir turėdama progą susipažinti su J. McCainu iš arčiau – tai buvo geriausias įrodymas, jog ne visi JAV politikai yra linkę nuolaidžiauti ir „perkrauti“ santykius su Rusija. Galiu tik didžiuotis, kad Lietuva turi tokį draugą.“ (Dž. Makeinas – radikalus respublikonas, JAV senatorius, vadovaujantis Senato ginkluotųjų tarnybų komitetui, 2008 m. kandidatavęs į prezidento postą.)

Diplomatinė ir ieškanti kompromisų, atsisakanti radikalumo ir vėlimosi į karinį konfliktą Vygaudo Ušacko nuomonė visiškai neatitinka šiandieninės oficialiosios Lietuvos užsienio politikos krypties. Tiesa, jis kalba apie ES poziciją, ir tai reiškia, kad toji pozicija turi viršenybę.

Dabar belieka laukti, kaip greitai ES vadovai bus įtikinti, kad diplomatas dirba ne ES naudai, o Kremliui. Lietuva turėtų tai padaryti nedelsdama, ypač po to, kai valstybės prezidentė pripažinta viena įtakingiausių žemyno politikių.