Vokiečių žiniasklaida paaiškino, kodėl Vokietija nepirks amerikietiškų SGD

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-09-17 18:29:10, skaitė 664, komentavo 2

Vokiečių žiniasklaida paaiškino, kodėl Vokietija nepirks amerikietiškų SGD

Laikraštis "Handelsblatt" rašo, kad suskystintos gamtinės dujos iš JAV nėra pelningos šaliai ekonominiu požiūriu, jei yra "Nord Stream-2"

VILNIUS, rugsėjo 17 — Sputnik. Vokietija nepirks amerikietiškų suskystintų gamtinių dujų (SGD), nes jai jų nereikia ir jos neužtikrins šaliai energetinio saugumo, rašo Vokietijos laikraštis "Handelsblatt".

Straipsnio autorius pabrėžia, kad Vokietijoje nėra reikalingos infrastruktūros JAV kurui tiekti. Be to, SGD terminalo statyba, kaip rašo laikraštis, vargu ar atneš pelną.

Taip pat laikraštis primena, kad iki 2050 metų Vokietija planuoja visiškai atsisakyti anglies energijos šaltinių, todėl investicijos į naują dujų projektą, kai egzistuos pigesnė alternatyva — "Nord Stream-2", atrodo mažai tikėtinos.

Kaip rašo autorius, Vokietija "nepriklauso nuo kokio nors dujų šaltinio". Rusija patenkina tik šešis procentus Vokietijos energijos poreikių, o tai neatitinka nuolatinių Vašingtono teiginių apie "priklausomybę" nuo Rusijos išteklių tiekimo.

Apibendrinant, "Handelsblatt" teigia, jog Berlynas vargu ar rizikuos, kad prarastų energetinį saugumą, pakeisdamas Rusiją į JAV, kurios vykdo politiką "Amerika visų svarbiausia" ir dalyvauja prekybos karuose.

Prieš projekto "Nord Stream-2" įgyvendinimą pasisako kelios Vakarų valstybės. Visų pirma, JAV, kurios tikisi tiekti savo SGD į Europą.

Naujo dujotiekio tiesimą taip pat kritikuoja Lietuva, Latvija ir Lenkija, kurios mano, kad projektas yra politiškai motyvuotas.

Vizito į Lietuvą metu Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad "Nord Stream-2" yra svarbus ir reikšmingas šaliai. Pasak jos, Berlynas įvairina savo energetikos politiką ir perka dujas iš Norvegijos, Nyderlandų ir Rusijos.

Maskva ne kartą ragino nepolitizuoti "Nord Stream-2" statybų klausimo ir pabrėžė, kad tai yra išskirtinai ekonominis projektas.


"Šiaurės srautas-2"